100 godina od rođenja Billie Holiday

[ssba]
April 7th, 2015

Billie Holiday poznata kao Lady Day, jedna je od najutjecajnijih pjevačica ne samo u jazz već i u pop muzici, žena koju nazivaju kraljicom bluesa, rođena je na današnji dan prije tačno 100 godina u Philadalphiji. Svojim posebnim sonornim te praktički instrumentalnim načinom pjevanja, nametnula se među vodeće izvođače bluesa i kompozicija u stilu swinga.

 

Tokom svoje bogate muzičke karijere snimila je film New Orleans te napisala autobiografiju Lady pjeva blues.

 

 

Billie Holiday rođena je 1915. godine u New Yorku kao Elanor Gough McKay. Odrastala je bez oca, pa je tako sama uz majku i rodbinu morala vrlo brzo početi raditi u javnoj kući kao čistačica te kasnije i prostitutka. Nakon nekog vremena pronašla je oca, koji je u to vrijeme svirao po jazz klubovima, i prijetla mu da će svima reći da mu je kćerka ukoliko im ne pomogne finansijski. Ipak, ni to ne traje dugo, jer otac sa bendom odlazi na turneju, a ubrzo nakon toga umire od plućne bolesti.

 

Kako više nisu imali para za stan, dobile su rok – ukoliko do jutra ne plate kiriju, lete na ulicu. Te večeri Billie luta mračnim ulicama, tražeći bilo kakav posao. Ulazi u lokal Jerryja Poda i traži da razgovara sa gazdom, moleći ga za audiciju. Ubrzo nakon toga srela je muzičkog producenta Johna Hammonda, a s 18 godina bilježi svoje prve nastupe s Bennyjem Goodmanom. To je bio period kada je počela graditi svoj muzički stil unutar jazza i bluesa. Kasnije je radila s Lesterom Youngom, Countom Basieom i Artiem Shawom. Nažalost to su inače bila teška vremena za sve one koji nisu buli bijelci, pa je tako bila pogođena rasnim konfliktima i segregacijom koja ju je ponižavala i na samoj pozornici.

 

 

Iako je kao muzičarka sve više rasla i postajala zrelija, barem što se pjesama tiče, u svom, ličnom životu bila je ovisna o raznim opijatima, marihuanom te heroinom. Vodila je brojne sudske procese zbog nedopuštenog posjedovanja droge, a što se tiče ljubavnog života ulazila je iz jedne veze u drugu te se otvoreno deklasirala kao biseksualka. Bila je duboko pogođena rasnim konfliktima, netrpeljivošću i segregacijom koja ju je ponižavala i na pozornici. U tom razdoblju preobrazila se u Lady Day, izlazeći na pozornicu s bijelom gardenijom u kosi.

 

Billie

 

Jedino što je kontinuirano uzdizala bile su njezine pjesme, melankonične i erotične, strastvene ljubavne balade i gorke priče njujorškog Harlema. S druge strane bila je njezina urođena otmjenost i glamour. Dama tužnih očiju, sa svim svojim kontrastima bila je jedinstvena na jazz – blues sceni.

 

Pjesme poput God Bless the Child, Gershwinova I Love You Porgy, Fine and Mellow, Strange Friut su jazz klasici. Snimila je posljednju ploču u pratnji Raya Ellisa i njegovog orkestra u martu 1959. s kojim je snimila i album Lady in Satin.

 

 

U maju 1947. uhapšena je zbog posjedovanja narkotika. Izjasnila se krivom i bila je osuđena na zatvorsku kaznu u Alderson Fedralnom zatvoru u Zapadnoj Virginiji. Rekla je da neće otpjevati nijednu notu dok je tamo. U martu 1948. puštena je zbog dobrog vladanja. Do 1950. počela je sve dublje da tone u alkohol i da se odaje porocima, što joj je narušilo zdravlje. Sve to je uticalo i na njen glas, koji je postajao sve grublji. Tokom 1952. udaje se za Louisa McKaya, mafijaša i dilera droge.

 

On je, kao i mnogi prije njega, bio nasilan, ali je pokušao da je odvikne od narkotika. Posljednji nastup imala je 25. maja 1959. u New Yorku, a ubrzo nakon njega završava u bolnici zbog problema sa jetrom i srcem.

 

Policajci su non-stop bili ispred njene sobe jer je ponovo uhapšena zbog posjedovanja narkotika. Bila je toliki zavisnik da je policija morala da joj oduzima drogu dok je bila na samrti.Tako je bilo sve dok nije umrla od ciroze jetre 17. jula 1959. Imala je 44 godine. Njena imovina u trenutku smrti bio je 750 dolara i 70 centi.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team

FBL 1000x500 px