100 % prirodno: Probajte bakin hljeb iz banjalučke pekare MANJA

[ssba]
October 27th, 2016

Miris vrućeg bakinog hljeba oduvijek je budio toplinu svakog doma. To je najljepši miris djetinjstva, koji uvijek budi lijepa sjećanja i radovanje. Bakini hljebovi su imali posebnost, hrskavu koru i mekoću sredine, tako da se svaki zalogaj pretvarao u med. Tajna je bila u načinu zanatskog spremanja tijesta, odnosno u kiselom tijestu. Izrada kiselog tijesta je drevna umjetnost, koja potiče još iz doba Egišćana. Posmatrajući historiju nastanka hljeba, to je prvo sredstvo koje se koristilo za dizanje tijesta i pripremanje hljeba umjesto kvasca.

 

Hljeb se u današnje vrijeme često povezuje sa viškom kilograma i metaboličkim problemima, ali tome se može dati na značaju samo kad su u pitanju bijele vekne hljeba sa viskim glihemijskim indeksom (GI). Kad pokušavamo da izgubimo na težini jedini ispravan put za to jeste reduciranje kalorija koje jedemo i trošenje istih kroz fizičku aktivnost. Bitno je da samanjimo „prazne“ kalorije i da uzimamo hranu koja u sedi sadrži hranjive materije. Hljeb je zdrav izvor kalorija jer u sebi sadrži ugljene hidrate, koji su glavni izvor energije u našoj ishrani. On sadrži i proteine, dijetalna vlakana, vitamine i minerale. Upravo su ta dijetalna vlakana ona koja utiču na osjećaj sitosti.

 

Hljeb sa orasima

Hljeb sa orasima

 

Kiselo tijesto predstavlja startnu kulturu, količinu određenih mirkoorganizama koji podstiču vrenje tijesta i poboljšavaju ga dajući mu ljepšu aromu, ukus i dugotrajniju svježinu. Kiselo tijesto čini brašno, so i voda. Tijesto se ostavlja da odstoji određeni vremenski period, kako bi kvasci koji se nalaze u zraku i brašnu djelovali.

 

Tradicionalni, bakin način pripreme hljeba, u tijestu stvara mliječnu kiselina koja obogaćuje hljeb sa ukusno-aromatskim svojstvima i svježinom. Ona mu daje punoću ukusa i teksturu koji se mogu u potpunosti osjetiti prilikom jela. U procesu duge i spore fermentacije koja stvara kiselo tijesto, važne hranjive stvari poput željeza, cinka, magnezijuma, antioksidanasa, folne kiseline i drugih vitamina B poprimaju oblik koji naše tijelo lakše apsorbira. Osobe sa šećernom bolesti trebaju imati na umu da pekarski proizvodi od kiselog tijesta imaju niži nivo šećera u odnosu na ostale pekarske proizvode.

 

Hljeb sa pšeničnim klicama spelte

Hljeb sa pšeničnim klicama spelte

 

Osobine kiselog tijesta su: 

• Poboljšan ukus i aroma

• Produžena svježina i smanjena mrvljivost

• Smanjenje alergijske reakcije na žitarice

• Povećana raspoloživost minerala

• Povećana količina prehrambenih vlakana

• Produžen rok trajanja

• Bez upotrebe poboljšivača i konzervanasa

• Poboljšana tekstura hljeba

 

 

Nutritivna vrijednost hljeba pravljenog sa tijestom bez kvasca je daleko veća od hljeba koji se na današnji način proizvodi. Hljeb koji se pravi od kiselog tijesta ostaje svjež nekoliko dana, sadrži dobre probitoike, uz uravnotežen odnos proteina i masnih kiselina.

 

 

hljeb-sa-psenicnim-klicama-spelte

 

Ljubav i poštovanje prema zanatskom hljebu je razlog zašto je pekarsku priču prije 21 godinu počela pekara Manja. Iz istog razloga javila se i potreba da se vrate prirodi i tradicionalnom načinu pripreme hljeba. Stvorili su liniju 100 % prirodno, unutar koje Manja donosi proizvode koji su napravljeni bez aditiva i poboljšivača. Prvi proizvodi iz te linije koje možete pronaći u prodaji su hljebovi bez aditiva, tri različita okusa:

1. Hljeb sa pšeničnim klicama spelte

2. Hljeb sa sjemenkama

3. Pšenično ražev hljeb.

 

 

Uživajte u punoći ukusa i aromi, sa produženom svježinom trajanja.

Započnite dan sa osmijehom na licu.




Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More







FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team