11. Pravo Ljudski Film Festival predstavlja nove autore i autorice BH filma

[ssba]
November 3rd, 2016

Pravo Ljudski Film Festival ima čast otvoriti svoje 11. izdanje svjetski nagrađivanim filmom autorice bh. porijekla Selme Doborac THOSE SHOCKING SHAKING DAYS. Otvaranje Festivala u srijedu, 9. novembra u kinu Meeting Point Sarajevo donosi sasvim novo filmsko iskustvo koje nas suočava sa radikalnim pitanjem šta dobivamo kada snimamo rat. Selma Doborac živi i radi u Beču, a pripada novoj generaciji BH autora i autorica koji nažalost još uvijek nezapaženo stvaraju između prostorima intimnog i stranog, baveći se najtežim pitanjima izgubljenog doma.

 

Nakon osvojene najveće nagrade (Georges de Beauregard International Prize) na ovogodišnjem FID Marsaillesu, film THOSE SHOCKING SHAKING DAYS dobiva svoju regionalnu premijeru na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu. Selma Doborac radikalno i samouvjereno premješta osnovne elemente filma i kroz samo njoj specifičan audiovizualni jezik otvara novi način komunikacije sa publikom. Film pretpostavlja da postoje stvari i mjesta obilježena ratom, poput Bosne i Hecegovine, na kojima postoji potreba da se progovori o iskustvu rata i ratnih zbivanja, ali ne postoji i općeprihvaćen otvoren i konstruktivan način da se to uradi.

 

Selma Doborac

Selma Doborac

 

Tako, novo izdanje Pravo Ljudski Film Festivala otvara film u kojem ponekad sjedimo u tišini, a ponekad grizemo nokte.

 

U pokušaju da se zaokruži ovogodišnje iskustvo umirujućim tonovima, na granici između fikcije i stvarnosti, 11. izdanje zatvara film KAKO SAM SE ZALJUBIO U EVU RAS autora Andrea Gil Mate. Ovaj portugalsko-bosanskohercegovački film, snimljen u potpunosti u Sarajevu, priča je o Seni Mujanović, zaštitnici i jedinoj trajnoj stanarki projekcijske sobe nekada kultnog, a sada zaboravljenog kina 1. maj (kino Bosna).

 

Kako sam se zaljubio u Evu Ras

Kako sam se zaljubio u Evu Ras

KAKO SAM SE ZALJUBIO U EVU RAS putovanje je kroz Senin život, odnosno život žene zlatne jugoslovenske generacije, predstavljen kroz jugoslavenski film. Početak, vrhunac, bolni rasplet i kraj Jugoslavije ispreden je unutar melanholičnog dana postjugoslovenskih generacija, koji/e poput spomenika čuvaju relikvije prošlih vremena normalnosti. Autor Andre Gil Mata porijeklom je iz Portugala, a jedan je od doktoranata Bela Tarrovog internacionalnog film.factory programa u Sarajevu.

 

Andre Gil Mata

Andre Gil Mata

11. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 9. do 14. novembra u Sarajevu. Ulaz na sve projekcije i događaje na Festivalu je slobodan.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team