2. Sarajevo Irish Festival od 16. do 18. marta

0
February 28th, 2017

Legenda kaže kako drugi put nikada nije kao prvi, bez obzira o čemu se radilo: da li o drugom albumu omiljenog benda ili drugoj krigli Guinnessa. To svakako nije slučaj sa 2. Sarajevo Irish Festivalom, jer im se ove godine pridružila gotovo cijela irsko-bosanskohercegovačka zajednica, kao i kolege Kelti, koji rade na još jednom dugom vikendu kulture, ceol, craic agus cainta (muzike, priče i zabave) sa još više gostiju, više prijatelja festivala i na više lokacija.

 

Festival će trajati od 16. do 18. marta, a počinje sa nagrađivanim dokumentarcem Kraljica Irske (The Queen of Ireland), koji predstavlja nevjerovatnu ličnu priču Roryja O’Neila, poznatijeg kao Panti Bliss, ali i Irsku kao sve tolerantniju sredinu. Sarajevo dobrodošlicu želi reditelju Conoru Horganu i producenticama Katie Holly i Ailish Bracken, koji će održati i radionicu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 

YouTube Preview Image

 

Sve će biti propraćeno gala događajem na Dan Sv. Patrika, čiji je domaćin irski ambasador Sean O’Regan, u Historijskom muzeju, koji će biti ozelenjen u čast Dana državnosti Irske. U sklopu događaja održat će se i regionalna premijera multimedijalnog performansa Sklonište hvaljene kompozitorke i režiserke Ailis Ni Riain, uz izvedbu harmonikaša Dermotea Dunne, koji je upravo završio turneju u Velikoj Britaniji – sa vrhuncem u Parizu, gdje je nastupio pred punim auditorijem. Prikladno, ovaj audio vizuelni performans je inspirisan izložbom fotografija Jima Marshalla, još jednog sarajevskog, domaćeg Kelta, koja je dio stalne zbirke Muzeja revolucije.

 

Festival završava u kinu Meeting Point istinitom pričom – koja bi mogla biti bliska ljudima u BiH – o irskim mirovnim snagama koji je UN ostavio na milost i nemilost tokom opsade u Jadotvilleu. Predvođen komandantom Quinlanom, irski bataljon se hrabro borio protiv plaćenika i lokalnih gospodara rata u Katangi, odmetnutoj regiji novog, nezavisnog Konga 1961. godine. Gost će biti sin komandanta Quinlana, Leo, koji će održati prezentaciju o opsadi i patnjama sa kojima se njegov otac suočio u Jadotvilleu. Također, pridružit će se i njegov unuk Conor, koji je dio glumačke postave filma Opsada Jadotvillea (The Siege of Jadotville) te tajne projekcije! Možda ćemo uspjeti vidjeti i djelić ragbi utakmice, s obzirom da je utakmica između Irske i Engleske u okviru turnira „6 nacija“ tog popodneva!

 

YouTube Preview Image

 

Nije potrebno napomenuti da Irski festival ne bi bio potpun bez irske hrane. Zato će tu biti i Okusi Irske, uz široki spektar irskih specijaliteta koje je pripremila irska državna agencija za prehranu Bord Bia.

 

Drugi Sarajevo Irski Festival je organiziran zahvaljujući dobrovoljnim radom Fergal Joyce, Niamh Mercer, Nerme Sofić, Sarah Aherne i Amele O’Rielly, te sponzorstvom Culture Ireland, Ambasade Irske, Hotela Central, Comtradea, Jamesona, Guinnessa i mnogih drugih.
Najčitanije
FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team