20 godina SFF-a kroz fotografije

[ssba]
August 14th, 2014

Glavni grad BiH od sutra pa narednih devet dana ponovo će postati stjecište reditelja, glumaca, filmskih profesionalaca i ljubitelja filma koji će stići iz svih krajeva svijeta kako bi bili dijelom još jednog Sarajevo Film Festivala. Jubilarno 20. izdanje najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope, Direkcija SFF-a obilježit će prikazivanje najvećeg broja filmova do sada – čak 247 iz 60 zemalja.

 

A sve je počelo 1995. godine u gradu pod opsadom. Grupa entuzijasta predvođena Mirsadom Purivatrom imala je jasnu viziju kako i u vrijeme dok je Sarajevom bjesnio rat raditi na promociji BiH i njene kinematografije.

 

Te godine upriličeno je 37 projekcija koje je gledalo 15.000 ljudi. I dok se Sarajevo oporavljalo od ratnih stradanja Festival je rastao postavši simbol snage umjetnosti. Prošlo je 20 godina od tada.

 

SFF je danas najznačajniji festival u regiji i odličan rasadnik mladih, talentiranih reditelja čiji radovi bivaju nagrađeni na prestižnim festivalima kao što su Berlinale i Filmski festival u Cannesu. To je vjerovatno njegova najznačajnija strana – što mladim autorima daje mogućnost da svijetu pokažu ono što znaju.

 

Direkcija je ovdašnju, ali i publiku iz svih krajeva svijeta, razmazila dobrom selekcijom filmova, ali i mogućnošću da sretnu najveće zvijezde današnjice. Tako je bilo od samih početaka, a kako se dobar glas daleko čuje, tako je njihov broj iz godine u godinu bivao sve veći, a imena sve impresivnija.

 

Tako su, zahvaljujući SFF-u, Sarajevo posjetili Jeremy Irons, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Bono Vox, Brad Pitt, Daniel Craig, John Malkovich, Juliette Binoche, Mickey Rourke, Michael Moore, Nick Nolte, Kevin Spacey, Gillian Anderson, Danny Glover i mnogi drugi.

 

Naravno, SFF ne bio bi to što jeste bez domaćih, ali i regionalnih autora koji se bore da se upravo njihov film nađe u selekciji.

 

A i ove godine pred publikom je ponovo nezaboravnih devet dana dobrih filmova, druženja, zabave… (klix.ba)

 

1

Prvo izdanje Sarajevo Film Festivala / Foto_SFF

2

Alfonso Cuaron na 1. Sarajevo Film Festivalu / Foto_SFF

3

foto_SFF

4

foto_SFF

5

3. Sarajevo Film Festival / Foto_EPA

6

Bono Vox na 6. SFF-u / Foto_EPA

7

Gerard Depardieu na 10. SFF-u / Foto_AFP

8

10. SFF / Foto_AFP

9

Miki Manojlović i Emina Ganić na 11. SFF-u / Foto_AFP

10

Jeremy Irons i Mirsad Purivatra na 13. SFF-u / Foto_AFP

11

Juliette Binoche na 13. SFF-u / Foto_ AFP

12

Michael Moore i Steve Buscemi na 13. SFF-u / Foto_AFP

13

Kevin Spacey na 14. SFF-u / Foto_AFP

Glumac Stellan Skarsgard na 15. SFF-u

Glumac Stellan Skarsgard na 15. SFF-u

15

Morgan Freeman na 16. SFF-u

16

Michael Fassbender na 17. SFF-u / Foto_Arhiv/Klix.ba

 

Angelina Jolie i Brad Pitt na crvenom tepihu 17. SFF-a

Angelina Jolie i Brad Pitt na crvenom tepihu 17. SFF-a

17

Mike Leigh je često gost SFF-a / Foto_AFP

18
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team