23.SFF: Večeras svjetska premijera dokumentarnog filma UNDERCOVERED

[ssba]
August 16th, 2017

HAVA Sarajevo se ove godine predstavlja bosanskohercegovačkoj publici na 23. Sarajevo Film Festivalu sa čak dva dugometražna dokumentrna filma. Prvo smo imali priliku pogledati svjetsku premijeru filma Svukuda reditelja i scenariste Nedžada Begovića, koja je bila upriličena u nedjelju, treći dan festivala. U srijedu, 16. augusta, peti festivalski dan, u 19 sati u Cinema Cityju, HAVA Sarajevo ima čast da se svjetskom premijerom dokumentarnog filma UNDERCOVERED redateljki Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović Ćorić takmiči za Srce Sarajeva u selekciji takmičarkog programa dokumentarog filma.

 

PLAKAT_Svukuda-31-7

 

Svukuda je svojevrstan nastavak kultnog Begovićevog filma Sasvim lično za koji autor pretpostavlja da mu je posljednji i kaže da je nastao od odavno zamišljanih, ali nikada snimljenih kadrova. U prepoznatljivom stilu, autor na duhovit način pokušava pronaći suštinu filmske umjetnosti, a u toj avanturi mu se pridružuju glumica Amina Begović, montažer Dejan Ćorić, dizajner zvuka i kompozitor Adnan Zilić, grafička dizajnerica Naida Čelik, producentice iz HAVA-e, te Mat Film iz Grne Gore, FotoART, SAGA, Sarajevskea pivara, Bucomerc, Mujanić d.o.o i Ventura Travel Agency.

 

UNDERCOVERED-final

 

UNDERCOVERED je film o mladim, modernim pokrivenim ženama iz Bosne i Hercegovine. Za ovaj film njemački list Suddeutchezeitung piše da je kamen koji razbija predrasude radikalne svjetske desnice i nudi primjer uklapanja vjerskih vrijednosti u savremene društvene tokove. Glavne akterice filma, fotografkinja Tesnim Karišik, karatašica Nusejba Mehmedović, taksistkinja Merjem Veladžić, istraživačica i prevoditeljica Đermana Šeta te likovne umjetnice Lejla Hidić Elezović i Amina Ajanović nas uvode u svijet zaogrnut velom predrasuda. Na dugogodišnjem radu na filmu autoricama su se pridružili direktor fotografije Amel Đikoli, majstor zvuka Vanja Kurtović, diznajner zvuka Mirza Šišić, grafička dizajnerica Naida Čelik te Općina Visoko, CEI NAHLA i Sinkro namještaj.

 

Undercovered_1

Pored projekcije filma u galeriji KREATIVNI BUTIK bit će otvorena i izložba fotografija UNDERCOVERED glavne akterice filma Tesnim Karišik. Otvaranje izložbe će biti upriličeno u četvrtak, 17.8.2017. u 14h u Privrednom gradu Skenderija, a fimove možete pogledati u Multiplexu Cinema City. SVUKUDA će prikazan 13.7.2017. u 20h, a UNDERCOVERED 16.8. u 19 h premijerno i 17.8. u 16:45 reprizno.

 

Projekte podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH i Ministarstvo kulture i sporta KS.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team