25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

[ssba]
November 25th, 2013

Danas se u cijelom svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum se među aktivističkim organizacijama obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama od 1981, a od 1999. prema odluci UN.

 

 

Sjećanje na sestre Mirabel

 

Datum 25. novembran je izabran zbog dana sjećanja na sestre Mirabel, Patriu, Minervu i Mariu Theresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel bile su političke aktivistkinje i vidljiv simbol otpora Trujillovom diktatorskom režimu.

 

Tog, za njih kobnog 25. novembra 1960, tri sestre je likvidirala je Trujillova tajna policija dok su se vraćale iz posjete zatvoru u kojima su bili zatvoreni njihovi muževi. Sve tri sestre su zadavljene, a tijela su pronađena polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubistvu šokirale su i razbjesnile narod, a sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora.

 

Isti datum je izabran za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama jer su se na taj datum, 1981. godine, sastale feministkinje Latinske Amerike i Kariba. Na sastanku održanom u Bogoti, govorile su o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod različitim političkim režimima.

 

 

 

Masovno kršenje ljudskih prava

 

Nasilje nad ženama i djevojčicama i danas predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Globalni podaci ali i oni koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu porazni su: jedna od tri žene doživjele su prebijanje, prisiljavanje na seksualni odnos ili doživjele neki drugi vid zlostavljanja.

 

Nasilnik je najčešće muškarac iz njihovog bliskog okruženja, a nasilje nad ženama ne poznaje granice: rasne, vjerske, kulturne, kao ni ekonomske razlike. Dodatni problem predstavlja činjenica što većina nasilja nad ženama i dalje ostaje neprijavljena i nekažnjena.

 

 

 

Ulična akcija i 16 dana aktivizma

 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prilika je da se još jednom ukaže na ovaj problem i napore koji se preduzimaju za njegovo uklanjanje i stvaranje uslova za bezbjedan život svih žena.

 

Na taj dan Ujedinjene nacije, UNIFEM (United Nations Development Fund for Women), vlade i humanitarne organizacije širom svijeta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti koje za cilj imaju sprečavanje nasilja nad ženama.

 

Na 25. novembar svake godine počinje i kampanja 16 dana aktivizma, koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Za ovogodišnju temu kampanje 16 dana aktivizma, zajedničku za cijeli svijet, izabrana je: Od mira u domu do mira u svetu: Osporimo militarizam i okončajmo nasilje nad ženama! Kampanju će uličnom akcijom predstavile Fondacija CURE.

 

 

manjine.ba

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team