5 razloga zašto trebate posjetiti sarajevske Dane arhitekture

[ssba]
May 15th, 2017

Sarajevski Dani arhitekture već 9 godina u maju mjesecu tradicionalno okupljaju arhitekte i studente arhitekture. Ove godine se održavaju od 17. do 21.5. na različitim lokacijama u Sarajevu. Jubilarno 10. izdanje donosi već provjereno dobre sadržaje, ali i neke nove čiji format će tek biti predstavljen.

 

U nastavku vam predstavljamo 5 razloga zbog kojih svako ko se bavi arhitekturom ili je zainteresovan za nju mora posjetiti Dane arhitekture, a detaljne informacije o programu i satnicama možete pronaći na Dani arhitekture.

 

 

Dobri predavači

Predavači koji dolaze su sve zanimljiviji i zanimljiviji, mislim da se svi svake godine sve radije odazivaju na vaš poziv, Sanja Galić Grozdanić,  Studio Nonstop, DA2016

 

Dani arhitekture Sarajevo su pokrenuti jer su organizatori željeli da stvore platformu za predstavljanje arhitekata, koja neće biti ograničena na lokalne okvire. U 10 godina koliko traje festival, na Danima arhitekture se predstavilo više od 70 predavača iz 10 zemalja, koji nisu predstavili samo finalne produkt svog rada nego i cijeli proces i okolnosti pri nastajanju jednog arhitektonskog objekta.

 

Ove godine ćete imati priliku da vidite koji su bili izazovi u gradnji  podzemnog noćnog  kluba u postratnom Libanonu (Bernard Khoury ), zašto je nagrađivana zgrada Građevinskog fakulteta u Osijeku (Dinko Peračić),  koje su prednosti Moholt Student Village ( MDH arhitekter) koji je bio u užem izboru za Mies Van de Rohe nagradu i zašto je specifična Zimska koliba koju su radili OFIS arhitekti, kao i druge odlične projekte.

 

Dobri i inspirativni projekti, arhitekti koji su uz to i odlični predavači (OFIS arhitekti predaju na Harvard univerzitetu dok je Bernard Khoury već odavno poznat po svojim zanimljivim i pomalo ekscentričnim predavanjima) su prvi, ali ne i jedini razlog zašto trebate doći na Dane arhitekture.

Bernard Khoury

Bernard Khoury

Građevinski fakultet / Peračić i Silje

Građevinski fakultet / Peračić i Silje

OFIS zimska koliba

OFIS zimska koliba

Moholt studentsko selo

Moholt studentsko selo

 

 

Panel diskusije

I think, great thing is that you make the people meet, it’s not only the lectures, but also the after and pre discussions taking place in foyer or even in the street, Kristina Schinegger, SOMA architects, DA2016

 

Organizatori Dana arhitekture svake godine analiziraju iskustva sa netom završenih izdanja festivala i prema interesima publike stvaraju sadržaje za slijedeće izdanje. Ove godine jačaju sinergiju između dva najveća aduta festivala –  predavanja poznatih arhitekata i otvorenosti festivala prema diskusiji o arhitekturi i srednim temama.

 

To će biti ostvareno kroz novi segment u progamu – panel diskusije. Gosti panelisti (arhitekti, dizajneri i aktivisti) će imati priliku baviti se temama teritorija, migracija, granica, gradova, društva, politika, ekonomija, medija, edukacije, spekulacije i budućnosti.

 

Sve ove teme će biti raspoređene u pet kuriranih panela: Projektiranje društva, projektiranje grada; Projektiranje Sadržaja; Projektiranje arhitek(a)ta; Projektiranje medija; Projektiranje Budućnosti
6_ucesnici panela projektiranje sadrzaja 7_ucesnici panela projektiranje drustva

 

 

Druženje i networking

Ovo što čovjek ovdje doživi – tu jednu neposrednu ljudsku komponentu – gdje se svi odnose sa jednim poštovanjem i (gdje se) sa jednim vrlo direktnim prijateljskim načinom obraćaju. Meni je drago što me jedan student pita bez problema, da ne misli šta ću ja njemu sad reći…, Hrvoje Njirić, Njirić+ arhitekti -  DA2016

 

Dani arhitekture svake godine okupljaju arhitekte i studente arhitekture iz cijele Evrope. Zbog svog karaktera small scale festivala, tokom festivala se stvara jedno posebno okruženje gdje i posjetioci i gosti predavači mogu podijeliti svoje stavove o viđenom sadržaju  i u manje formalnom okruženju. Na taj način se stvaraju prijateljstva, poslovni kontakti ili prilike za dijalog s nekim s kim (ne) dijelite mišljenje o temama koje vas zanimaju.

8_druzenje publike na festivalu

 

 

Izložbe, videomapping i još puno toga 

 

You have to move the boundaries forward of what is being discussed, Aljoša Dekleva, DA2015

 

Dane arhitekture ne čine samo predavanja i panel diskusije. Kroz svoj prateći program (izložbe, radionice i videomapping itd.), festival želi da ukaže i na važnost obrađivanja nekih tema kroz kreativno djelovanje.

 

Festival već tri godine svoj program otvara videomappingom zgrade od kulturnog značaja za Sarajevo. Videomappingom se stvara novo iskustvo postojećeg objekta bez fizičke intervencije na njemu. Ove godine je izabran Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, čija fasada će biti potpuno transformisana i pretvorena u svjetlosnu instalaciju koja će omogućiti njeno ponovno interpretiranje.

 

Neuobičajena postavka izložbe “Kontinuirani enterijer” će posjetiocima predstaviti dobre arhitektonske prakse i intrigantne ideje koje su nastale na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu. Isto tako će posjetioci imati priliku vidjeti da sama postavka može biti jednako zanimljiva kao i sadržaj izložbe.

 

Radionice, izložbe i koncerte možete naći u programu na stranici festivala.

9_mapping historijskog muzeja 2015

 

 

Dobar promotivni materijal 

Jer ko ne želi ovo proljeće imati ceker Dana arhitekture?

 

10_ceker dana arhitekture

 

Ako je barem jedan od pobrojanih razloga bio dovoljan da odlučite da slijedeći vikend provedete na sarajevskim Danima arhitekture, svoje ulaznice rezervišite na slijedećem linku Dani arhitekture / ulaznice
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team