58. MESS: Josip Pejaković dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra

[ssba]
October 5th, 2018

Dobitnik Zlatnog lovorog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je od 1970. ostvario svoj cjelokupan profesionalni radni vijek. Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u petak, 5. oktobra, 2018. u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo u prisustvu njegovih brojnih kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

 

- Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Josipu Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bosanskohercegovačkih pozorišta. Pisac i glumac koji  je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici, stoji u obrazloženju Direkcije Festivala MESS. Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do svakog gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprostavljanju ratu i nacionalizmu!, stoji u obrazloženju Direkcije.

 

Rođen u Travniku 1948. gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi Tri sestre Čehova i ulogom Filtosa u Koncertu u jajetu Arabala u režiji Kaće Dorić. Ostvario je više od premijernih uloga u Narodnom pozorištu Sarajevo, filmovima Ljudski faktor, Kuća pored puta, desetak monodrama. Značajne uloge u predstavama: Kome zvono zvoni, Kuća oplakana, Višnjik, Braća Karamazovi, Tri sestre, Woyczek, Sprovod u Terezienburgu, Veliki vezir, Hasanaginica, Princip Gavrilo, Omer–paša Latas, Julije Cezar, Fistikovi šejtanluci, Kralj Lear, Legenda o Ali-paši, Dugo putovanje u noć, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, Divlje meso…

 

U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri kreirao je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada od kojih izdvajamo neke:  Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu 1974. za monodramu Oj živote, Sterijina nagrada za ulogu Omer–paše Latasa u istoimenoj drami Duška Anđića 1977, Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991. Nagrade Udruženja dramskih umjetnika BiH, Godišnja nagrada Tmačin prsten uručena za glumački zanos, strast i partnersku igru u predstavi Dugo putovanje u noć 2008, Mucijev srebrenjak za ulogu Hajrage u predstavi Hamlet u selu Mrduša Donja 2012, kao i niza stručnih priznanja za uloge na Festivalima u Jajcu i Brčkom.

 

Napisao je i nekoliko monodrama i filmskih scenarija od kojih su najznačajniji: Oj živote, On meni nema Bosne, Ljudski faktor, TV film Kuća pored puta – nagrađen na konkursu TV Sarajevo 1979.

 

Od 2001.do 2003 obavljao je dužnost direktora Drame NPS.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team