Acher i Koršunovas se vraćaju na MESS

[ssba]
September 21st, 2016

U okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS višestruko na MESS-u nagrađivani reditelji Tamás Ascher iz Mađarske i Oskaras Koršunovas iz Litvanije vraćaju se pred festivalsku publiku sa svojim viđenjem istog dramskog klasika A.P. Čehova Galeb. Inspirisan poznatim dramskim djelom, kao još jedno od vrhunskih rediteljskih imena publici će se predstaviti Roberto Latini iz Italije sa predstavom Gorski divovi prema djelu talijanskog velikana Pirandella.

 

gorski-divovi_fotografija_simone-cecchetti_01

Gorski divovi / fotografija_Simone Cecchetti

Koršunovasov Galeb dolazi u minimalističkoj postavi, jer reditelj i njegova grupa glumica i glumaca nastoje prodrijeti u samu srž drame, koja je prečesto bivala prikrivana kitnjastim kostimima, raskošnim scenografijama i visokim intonacijama.

 

- Postaviti Čehova na scenu znači postaviti dijagnozu bolesti našeg vremena, boli naše duše, koristeći intonacije kao skalpel. Nažalost, često strast, ljubav, ljubomora i mržnja koje su prisutne u Čehovljevim dramama bivaju ušutkane, utopljene u magli manje bitnih intelektualnih elegija, razgovora uz čaj, dok život jednostavno prolazi. Ali sve je to samo akademska, zapravo istinska politička cenzura. Ustvari, život ne prolazi u Čehovljevim dramama, on se otvara za likove i publiku svom silinom svoje ljubavi i egzistencijalnog horora, rekao je Koršunovas. Inače, ovaj litvanski reditelj je 2001. na MESS-u osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja za svoju predstavu Majstor i Margarita, nakon čega je izgradio karijeru svjetskog glasa. Sasvim sigurno će ova izvedba Galeba, koja traje 180 minuta, privući pažnju istinskih ljubitelja teatra.

 

Kako je već najavljeno, 56. MESS će svečano otvoriti Galeb mađarskog reditelja Tamása Aschera koji je za predstavu Ivanov osvojio Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja i najbolju predstavu u cjelini 2004. Zanimljivo je da je iz iste produkcije, Katona József Színház, sljedeće 2005. godine na 45. MESS-u, predstava Semeloumězmizelsem Viktora Bodoa osvojila iste nagrade. Inače, ova teatarska produkcija je od 1985. realizovala više od 160 turneja sa oko 60 predstava u 90 gradova i 40 zemalja. Generacije izvanrednih teatarskih umjetnika Tamása Aschera smatraju za svog mentora. Njegova postavka Galeba će biti drugačija od Koršunovase, a kako i sam reditelj kaže od svih Čehovljevih drama, Galeb u najvećoj mjeri sadrži elemente stvarnih radnji stvarnih ljudi.

 

Galeb, Korsunovas / fotografija_Dmitrijus Matvejevas

Galeb, Korsunovas / fotografija_Dmitrijus Matvejevas

 

Pored spomenutih teatarskih velikana čije je predstave MESS-ova publika imala priliku ranije gledati, ove godine prvi put dolazi jedno od najznačajnijih italijanskih teatarskih imena, Roberto Latini sa predstavom Gorski divovi u produkciji Fortebraccio Teatra. Ovo je treći od Pirandellovih modernih mitova. Nakon religijskog mita (Lazarus) i socijalnog mita (Nova kolonija), Gorski divovi predstavljaju mit umjetnosti. Izveden posthumno 1937. godine, komad je posljednje Pirandellovo remek djelo koje je zbog smrti autora ostalo nezavršeno. To je priča o trupi glumaca koja u svojim lutanjima dođe do neodređenog vremena i mjesta: na granici između bajke i stvarnost nalaze vilu pod nazivom La Scalogna (Loša sreća).

 

Gorski divovi / Fotografija_Simone Cecchetti

Gorski divovi / Fotografija_Simone Cecchetti

Gorski divovi / Fotografija_Simone Cecchetti

Gorski divovi / Fotografija_Simone Cecchetti

 

Kompletan program 56. Festivala MESS dostupan je na oficijelnoj stranici MESS-a, a u toku je prodaja ulaznica u festivalskom box officeu u BKC-u svakim danom od 10 do 19 sati, dok je rezervacija moguća do početka Festivala putem broja +387 60 337 6238
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team

FBL 1000x500 px