ANIMA – ženska strana duše kroz radove grafičara Mirze Rahmanovića i Denisa Haračića

[ssba]
December 6th, 2017

HAVA Sarajevo obilježava Međunarodni dan ljudskih prava postavkom izložbe ANIMA u Kreativnom Butiku koji se nalazi u Privrednom gradu Skenderija. Otvaranje izložbe ANIMA grafičara Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića će biti upriličeno u subotu, 9.12.2017. u 14h.

Mirza Rahmanović_Serafine

Mirza Rahmanović_Serafine

 

U vremenu kada statistički podaci govore o nedovoljnoj zastupljenosti žena u javnom prostoru našeg društva, važno je djelovati te na kreativne načine adresirati ovaj problem i utjecati na poboljšanje ove tužne statistike. Anima je prema, psihoanalitičaru Carlu Jungu, ženski aspekt duše. Svojim djelovanjem umjetnici Mirza Rahmanović i Denis Haračić iz muške perspektive analiziraju ženski aspekt duše. Iako Kreativni Butik prvestveno ima za cilj promociju i afirmaciju umjetnica, upriličit će ovaj event u smislu pozitivne prakse nastojanja muškaraca da kroz umjetnost razumiju poziciju i dušu žene.

 

- Iznimno nam je zadovoljstvo što imamo priliku izlagatu u Kreativnom Butiku, posebice jer se radi o organizaciji koja svojim djelovanjem skreće pažnju na bitna socijalna i kulturološka pitanja današnjice. Čvrsto podržavamo jačanje uloge i statusa žene u savremenom društvu, kao i svaku organizaciju ili pokret koji radi na afirmaciji ravnopravnosti i afirmaciji ljudskih prava, ističu autori.

 

Denis Haračić_Majka i dijete

Denis Haračić_Majka i dijete

 

Iz Udruženja Hava Sarajevo organizatorice Sabrina Begović – Ćorić i Nejra Latić Hulusić napominju:

 

- Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima potpisana je 10. decembra 1948, te koristimo ovaj povod da se zajedno prisjetimo važnosti potpisivanja ovog dokumenta, ali i kao podsjećanje na važnost jednakopravnosti među ljudima. Mnoge podjele stoje između ljudi današnjice, nacionalne podjele, podjele po imovinskom status, gender podjele, rasne podjele i mnoge druge. Ovom izložbom želimo podsjetiti na ono jednako u nama, ono što nas veže, što nas čini bliskim jedne drugima, a to je ljudska potreba za istraživanjem, naša suštinska radoznalost i želja da razumijemo sebe i druge.

 

Mirza Rahmanović_Serafine

Mirza Rahmanović_Serafine

 

- Nebitno da li je u pitanju arhetipska vrijednost majke ili se radi o prikazu pojma uzvišenog i spasenja u obliku serafina, neosporna je uloga koju žena ima kao subjekat i stalna pogonska snaga u umjetnosti. Ova postavka je sumirana skupina takvih prikaza, a zajedno sa kontekstom koji donosi Međunarodni dan ljudskih prava, ona treba da šalje humanističku poruku o važnosti razumjevanja među ljudima, dodaju Denis i Mirza.

 

Denis Haračić_Unbenannt

Denis Haračić_Unbenannt

 

///

Denis Haračić i Mirza Rahmanović su rođeni u Travniku 1991. Diplomirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za grafiku. Od 2016. godine su članovi ULUBIH, te dobitnici nekoliko nagrada. Kreativno udruženje ove dvojice autora pod nazivom Anima podrazumjeva istraživačko-spoznajni put koji nastaje u okviru osobnih subjekata u mediju grafike. One se dotiču onog najintimnijeg, proživljenog i iskrenog, ali i onoga univerzalnog što komunicira sa širom publikom.

 

Projekt Kreativni Butik podržala je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team