Ansambl Corona snimio prvi album

[ssba]
September 2nd, 2015

U produkciji izdavačke kuće Gramofon iz Sarajeva završeno je snimanje prvog albuma ženskog vokalnog ansambla Corona.

 

Corona djeluje kao sekcija AKCUS Seljo od 1992. kada je osnovao pokojni Slobodan Dodo Kovačević, a danas u ansamblu pjevaju Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Rizvanović, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović, Esma Sulejmanagić i Darja Softić-Kadenić.

 

Četrnaest kompozicija koje će se naći na njihovom prvom nosaču zvuka bit će diskografski debi sastava koji je više od 20 godina aktivan ne samo na bosanskohercegovačkoj već i međunarodnoj sceni kroz nastupe na festivalima i samostalnim koncertima u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj i Tunisu.

 

Album je za izdavačku kuću Gramofon producirao Edin Zubčević koji je zajedno sa Ericom Bajramovićem i snimio svih 14 pjesama a post-produkcija je planirana za kraj septembra u njemačkom Studiju Bauer u Ludwigsburgu. Tokom četiri radna dana koliko je snimanje trajalo, članice Corone su otpjevale repertoar tradicionalnih i komponovanih pjesama Balkana u aranžmanima Tijane Vignjević, članice i voditeljice ansambla, pokojnog profesora Vinka Krajtmajera, solistice ansambla Adelite Rizvanović, Todora Skalovskog, Nikolaia Kaufmana i Petra Liondeva.

 

Posebnost ovom muzičkom pothvatu daje činjenica da je riječ o jednom od rijetkih albuma i muzičkih projekata na domaćoj i regionalnoj sceni koji tradicionalnom repertoaru pristupa istovremeno na ozbiljan i odgovoran ali i hrabar i ambiciozan način, poštujući tradiciju i ne oduzimajući snimljenim pjesmama ništa od njihove autentične ljepote. Pjesme koje je Corona snimila čine ovaj ansambl uzbudljivom stranicom u repertoaru tradicionalne muzike izvedene na ponekad nimalo tradicionalan, ali uzbudljiv i atraktivan način.

 

- Presretne smo što smo u Gramofonu našle partnera koji je ne samo zainteresiran za muziku koju pjevamo već je svojim iskustvom, znanjem i idejama pomogao da konačno uobličimo svoj dugogodišnji muzički san. Naš prvi album kruna je dosadašnjeg rada ansambla, ali i naših osnivača i svih 40 djevojaka koje su u proteklih više od 20 godina bile članice ansambla, od vremena osnivanja tokom opsade Sarajeva pa do danas, izjavila je Tijana Vignjević, voditeljica Corone.

 

Album će biti objavljen u ediciji “novi gramofon” izdavačke kuće Gramofon koja je do sada producirala brojna izdanja tradicionalne muzike, od Emine Zečaj, Amire Medunjanin, Halke, Bože Vreće i Damira Imamovića, ali i CD-ove izvođača poput Dubioze Kolektiv, Zostera, Siktera, Sanela Redžića, Sonemusa, Validne Legitimacije, Basheskije, Dejana Terzića, Marimanga Trija, Minorityja, Adija Lukovca i drugih.

 

Anida Isanovic clanica ansambla Corona 1 Corona 3 Corona 4

foto_Jasmin Brutus
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team