ARTiCOOLiSAN: Bosanskohercegovački odgovor na dizajn Made in China

[ssba]
June 16th, 2015

Articoolisan je novi brend za uređenje enterijera iz Sarajeva iza kojeg stoje dva prijatelja, Edin Bešlić i Renad Čelik. Upoznali su se prije dvanaest godina na prvoj godini studija. Nekako su odmah ‘kliknuli’ i od tada razvijaju prijateljstvo iz kojeg je i nastao ovaj zanimljivi brend.

 

- Uskoro će biti 10 godina kako gradimo karijere u marketing industriji radeći za najveće regionalne i svjetske brandove. Prije šest mjeseci smo odlučili sebi stvoriti najzahtjevnijeg klijenta, za čitav život. Tako je nastao Articoolisan, kažu Edin i Renad.

 

 

Articoolisan (1)

 

 

Zašto start up za interior decor?

- Uz posao i ravzoj karijera obojica smo uvijek imali neke projekte ‘sa strane’ na kojima smo radili. Jednostavno volimo eksperimentirati, raditi na novim stvarima, kreirati pozitivne priče. Jednog dana, tačnije noći, došli smo na ideju da pokrenemo zajednički projekt. Nakon kvalitetnog brainstorminga rodio se Articoolisan. Shvatili smo da na tržištu nedostaje brend za moderno uređenje prostora, brend koji će kao inspiraciju koristiti motive iz naše okoline i naše historije. Bosna i Hercegovina je predivna zemlja, zemlja koja ima mnogo toga za ispričati. Bosna i Hercegovina treba jak i pozitivan brending kroz fokusiranje na njene kvalitete, a ne mane. Svima nama trebaju pozitivne priče, kako u životu, tako i na zidovima. Mi smo odlučili pričati neke od tih priča.

 

 

 

Kuda ide Articoolisan?

- Naša ideja je od Articoolisana napraviti kompletan brend za moderno uređenje doma. Krenuli smo s print artom na canvas platnu, polako pripremamo i prvu seriju uramljenih postera, zatim idu tapete, pa posteljine, pa… E, nećemo baš sve otkriti. Primarno razvijamo kvalitetne proivode. Biramo najkvalitetnije materijale i najbolju tehnologiju za produkciju. Ručno zatežemo svaki naš rad. I na kraju tu je dizajn koji priča priču. Uvijek se trudimo da inoviramo i svakim novim radom pokažemo napredak. Uz razvoj proizvoda konstantno radimo i na razvoju prodajnih kanala, razvoju brenda i drugim segmentima razvoja start-up projekta. Ubrzo ćemo lansirati i web site koji će biti primarni kanal prodaje Articoolisan radova i proizvoda. To će biti prvi online one stop shop za moderno uređenje doma u BiH s opcijom dostave na kućnu adresu. U završnoj fazi pregovora smo i s jednom TV kućom. Još uvijek ne možemo otkriti detalje, ali uskoro ćete Articoolisan gledati i na malim ekranima. Tu su naravno i standardne marketinške i prodajne aktivnosti, planiranje novih izložbi itd. Nije nam dosadno u svakom slučaju.

 

Articoolisan (2)

 

Koji je koncept vašeg rada, zamisao, misao vodilja?

- Želimo ljudima pružiti mogućnost izbora. Trenutno smo svi osuđeni na kupovinu londonskih crvenih govornica, taksi vozila iz New Yorka, motiva iz Pariza, Rima, San Franciska, raznih biljki i školjki iz dalekih zemalja. To su sve radovi bez umjetničke i emotivne vrijednosti, serijski proizvedeni na jako lošim materijalima. Mi želimo naše motive našim zidovima, kvalitetne proizvode u našim domovima. Mi smo odgovor na dizajn Made in China.

 

 

Kako nastaju vaši radovi i po čemu su specifični? 

- Svi naši radovi kreću od ideje, obično je to samo list papira i olovka. Često ideja zahtijeva fotografiju kao osnovu dizajna ili manualne likovne tehnike koje skreniranjem pripremamo za obradu. Nakon pripreme krećemo u realizaciju na računaru. Nakon grafičke obrade radove printamo vrhunskom tehnologijom na visoko kvalitetnom canvas platno koje zatežemo na blind ramove. Blind ramovi su također ‘made in BiH’ i vrhunske su kvalitete.

 

Articoolisan (3) Articoolisan (5)

 

 

Koje su teme najviše zastupljene na radovima i gdje pronalazite inspiraciju?

- Inspiraciju pronalazimo u našem okruženju, životnim ciklusima naših roditelja, prijatelja, poznanika, u bogatoj historiji i naslijeđu koje ima Bosna i Hercegovina. Inspiracija je nepresušna. Stalno se ponavljamo, ali mi želimo naše slike na našim zidovima. Mi pričamo naše priče i vraćamo vrijednosti kulturnog naslijeđa svih naroda iz BiH. Želimo podstaknuti na brendiranje naše kulture kroz umjetnost, potisnuti gomilanje uvoznih proizvoda kojima gušimo domaće autore, gušimo osjećaj pripadnosti i zaboravljamo vlasite vrijednosti.

 

 

Articoolisan (6)

 

Izložbe?

- Prvu izložbu smo održali u Wine Baru La Cava u Sarajevu od 3. juna do 6. juna. Izložili smo radove iz prve i druge serije. Izložba je bila postavljena 4 dana, a imali smo i poseban program na otvaranju i zatvaranju. Na otvaranju su nastupali naši prijatelji iz Klubika Collective, a na zatvaranju naš drug Bonjasky. Možda je to više bio festival nego izložba, obzirom da je svaki dan bio i super dernek. Bilo nam je bitno da ljudi vide naše radove, da se uvjere u kvalitet izrade, materijala i produkcije. I reakcije raje su bile odlične. Zaista smo zadovoljni s prvom izložbom. Trenutno radimo i na organizaciji novih izložbi, a o svim aktivnostima ćete biti na vrijeme informisani.

 

 

Kako možemo najlakše doći do vaših radova?

- Trenutno je Articoolisan radove moguće kupiti putem putem naše Facebook stranice uz plaćanje pouzećem ili uplatom na naš račun. Dostavu vršimo u sve gradove BiH, a uskoro i van granica BiH.

 

Articoolisan (7) Articoolisan (8) Articoolisan (9)

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team