AVON povodom 16 dana aktivizma: Progovori protiv nasilja u porodici – čitaj između redova

[ssba]
December 4th, 2017

Nasilje nad ženama je najčešće skriveno od pogleda. O njemu ne pričamo, njega se stidimo, ono je na naslovnicama novina tek kada je već prekasno. Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati. Tema je to kampanje Čitaj između redova koju je pokrenuo Avon povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv nasilja u porodici, te 16 dana aktivizma koji završavaju 10. decembra na svjetski Dan pravde. Partneri cijelog projekta su Fondacija lokalne demokratije i Sigurna mreža koji svojim radom i pružanjem skloništa ženama direktno pomažu u rješavanju problema, ali i borbi protiv nasilja općenito.

 

YouTube Preview Image

 

U Bosni i Hercegovini je 47% žena bilo izloženo nekom obliku nasilja. Žene ostaju u vezama s nasilnicima dugi niz godina, a prosječno trajanje takve veze je oko dvije godine. Nasilnik u pravilu manipulira žrtvom. Nakon zlostavljanja slijede isprike i obećanja da će se promijeniti, pa i periodi dobrog ponašanja. Stoga žrtve staju u vezi, imaju potrebu da ga spase, uvijek žive u nadi.

 

Čitaj između redova 1

 

Svako može pomoći tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.ba i podijeli video kampanje sa stranice, a ako ste doživjele nasilje ostavite svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici. U kampanji su se pridružile glumice Zana Marjanović i Nadine Micić, kao glasnogovornice kampanje. Svaki glas važan jer samo ako glasno progovorimo, možemo nešto stvarno i učiniti.

 

Čitaj između redova 2

 

U okviru ove kampanje Avon je uručio i značajnu donaciju od 25.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži te tako direktno pomogao rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini kao i programe podrške onima koji su preživjeli nasilje.

 

Lana Jajčević, Šejla Korjenić i Jasmina Mujezinović

Lana Jajčević, Šejla Korjenić i Jasmina Mujezinović

 

- Ponosni smo što i ova donacija Avona ide onima kojima je to zaista potrebno. Globalna misija i djelovanje u lokalnim zajednicama pokazuju predanost kompanije Avon da poboljša živote žena širom svijeta. Avon Bosna i Hercegovina prepoznao je važnost baš ove borbe, jer nasilje u porodici izrazito je često i svi zajedno trebamo biti svjesni koliko je važno govoriti o njemu, boriti se protiv njega i zaustaviti ga. Svi zajedno moramo progovoriti i učiniti da se poboljšaju životi žena u našoj zemlji, rekla je Šejla Korjenić, PR specijalista Avona u Bosni i Hercegovini.

 

 

Ovakvi projekti i donacije su mogući zahvaljujući Avonovom Fondu za borbu protiv nasilja u porodici koji i vi možete podržati kroz narudžbu Avon proizvoda sa znakom beskonačnosti. 

 

Čitaj između redova 3

 

 

- Avon je već ranije bio naš partner u borbi protiv nasilja u porodici, i pokazao se kao idealan partner, svjestan važnosti društveno odgovornog rada i ulaganja u zajednicu. Smatram da se samo tako može postići cilj u smislu pomoći žrtvama, ali i u podizanju svijesti građana o problemu nasilja u porodici u našem društvu. Ono što je bitno istaknuti je da se nasilje u porodici uvijek treba prijaviti nadležnim organima i da osobe koje se suočavaju s njim potraže adekvatnu pomoć. A nju mogu uvijek naći na besplatnim SOS linijama. Što se tiče donacije koja nam je danas uručena, sredstva će se raspodjeliti za 8 Sigurnih kuća koje djeluju na teritoriji BIH, članica Sigurne mreže BiH i ona će svakako doći u prave ruke, rekla je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, organizacije koja djeluje u oblasti zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava te je postala neizbježan partner institucijama na polju zaštite ljudskih prava.

 

Čitaj između redova 4

 

Zahvaljući radu Fondacije lokalne demokratije i Sigurne mreže veliki broj života je spašen. Zato apelujemo na sve građane da prijave slučajeve nasilja u porodici na besplatne brojeve koji postoje upravo da bi se isti mogli prijaviti. Prijavite nasilje u porodici na 1264 u republici Srpskoj i na broj 1265 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Pozvani ste da progovorite o nasilju, jer ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

 

Čitaj između redova 5 Čitaj između redova 6
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team