Bh. producenti i autori na 70. Berlinaleu

[ssba]
January 23rd, 2020

Sedamdeseto izdanje filmskog festivala u Berlinu održat će se od 20.2. do 1.3.2020, a ovih dana finalizirane su i objave svih programa. Prema dosadašnjim selekcijama, Bosna i Hercegovina će i ove godine biti prisutna u programima festivala uglavnom kao koprodukcijska zemlja u programima Encounters, Panorama i Forum.

 

U novom takmičarskom programu Encounters bit će prikazan film MALMKROG u režiji poznatog rumunjskog reditelja Cristia Puiua. Film je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Film je priča o Nikolaju, velikom zemljoposjedniku, koji organizira boravke u svom dvorcu i stavlja ga na raspolaganje nekolicini prijatelja. Za goste, uključujući političara i generala ruske vojske, vrijeme prolazi između gurmanskih obroka, društvenih igara i intenzivnih rasprava o smrti, antikristu, napretku ili moralu. Dok se razgovara o različitim temama, svaki izlaže svoje viđenje svijeta, povijesti, religije. Prolaze sati i duhovi se zagrijavaju, predmeti rasprave postaju sve ozbiljniji, a razlike kultura i gledišta postaju sve očitije. Ovo je najnovije ostvarenje reditelja koja se smatra za najvažnijeg autora rumunjskog Novog vala. Bosanskohercegovački koproducent je Mirsad Purivatra sa produkcijskom kućom 2006.

 

berlinale 2020

Film OTAC u režiji Srdana Golubovića, rađen u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, imat će svoju svjetsku premijeru u programu Panorama. OTAC je priča o ocu, kojem socijalna služba oduzima djecu, jer je previše siromašan da bi im osigurao odgovarajuće životno okruženje. Nikola kreće pješke u Beograd kako bi podnio tužbu na ovakvu odluku. U filmu glavne uloge igraju Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, a bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo ispred producentske kuće SCCA/Pro.ba.

 

U istom programu igrat će i film MARE Andree Štaka, u čijem se autorskom timu nalazi direktor fotografije Erol Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, montažer Redžinald Šimek, re izvršna producentica Amira Lekić. U filmu igraju Marija Skaričić, Goran Navojec, Mateusz Kościukiewicz i Mirjana Karanović, film donosi priču o Mare koja predano vodi skromno kućanstvo svoje male obitelji, dok slučajni susret ne probudi njen libido i temeljito mijenja stvari u njenom rutinskom životu.

 

U programu Forum bit će prikazan film njemice Clarisse Thieme WAS BLEIBT I ŠTA OSTAJE I WHAT REMAINS / RE-VISITED, duometražni dokumentarni film rađen u koprodukciji Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka producentica filma je Amira Lekić, a direktor fotografije Almir Đikoli, Emina Kujundžić je radila kao asistentica, a Samir Hrković kao snimatelj zvuka. Ovaj film je ponovni susret s mjestima i krajolicima koji su već igrali vodeću ulogu u filmu Clarisse Thieme WAS BLEIBT I ŠTA OSTAJE I WHAT REMAINS (prikazanom na Berlinaleu 2010): mjesta ratnih zločina devedesetih u Bosni i Hercegovini.

 

Osim toga, na festivalu će osim navedenih autora i producenata prisustvovati i predstavnici Sarajevo Film Festivala i Udruženja filmskih radnika BiH, te drugi autori i producenti koji pripremaju svoje nove filmske projekte.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team