BITI DALEKO osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u New Yorku

[ssba]
April 17th, 2018

Bosanskohercegovački dokumentarni film Biti daleko osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na BH Filmskog festivala u New Yorku, održanom od 11. do 14. aprila ove godine. Ovo je prva nagrada filma rediteljica Samire Kameli i Sajre Subašić, nastalog u sklopu Laboratorija kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti u organizaciji Pravo Ljudski i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK)

 

BITI DALEKO prati Samiru, koja dolazi iz Irana u Sarajevo po prvi put da bi snimala dokumentarni film. Pokušava da se poveže sa zemljom i ljudima. Da bi pronašla one koji su doputovali iz dalekih mjesta poput nje, pokušava posjetiti imigracioni centar u Sarajevu, ali sve na šta nailazi su zatvorene kapije.

 

VizualCapturingHumanity

 

- Nakon što smo u zadnjih 6 godina organizirali desetinu škola i radionica kreativnog dokumentarnog filma, te producirali i podržali preko 30 kratka filma mladih autora i autorica iz cijele regije, stiže i međunarodno priznanje poput ovoga. Nagrada za najbolji dokumentarni film u New Yorku dodijeljena je hrabrim mladim autoricama, koje su izašle iz okova forme, i progovorile o jednom od najznačajnijih problema sa kojim se svijet suočava: odnos prema izbjeglicama. Ovo je priznanje koje nosi odgovornost, jer društvena odgovornost treba da stoji u srcu svakog filmskog i umjetničkog rada, izjavili su iz udruženja Pravo Ljudski.

 

- Filmska umjetnost je jako uticajan alat za dizanje svijesti o humanitarnim potrebama. Naš cilj u sklopu projekta Oslikavanje humanosti je bio da animiramo mlade ljude i vidimo njihove poglede na pitanja koja su kao posljedica rata ostavila trag na naše društvo. Nastalo je pet odličnih dokumentarnih filmova o temama kao što su nestale osobe, mine, pravila ratovanja i migracije. Nagrada za BITI DALEKO stiže u pravi čas, s obzirom da se Bosna i Hercegovina zadnjih mjeseci suočava sa neočekivano velikim prilivom izbjeglica kojima je potrebna pomoć, rekao je zamjenik šefa delegacije MKCK u Sarajevu, Elmir Camić.

 

Laboratorij kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti je edukativna filmska platforma namenjena mladim bosanskohercegovačkim kreativcima i kreativkama. Laboratorij ima za cilj da istražuje nove dokumentarne forme sa posebnim fokusom na refleksivnom, kolaborativnom filmskom izrazu, istražujući humanost. Oslikavanje humanosti osnovao je i organizovao Pravo Ljudski u partnerstvu sa MKCK. Dokumentarni filmovi nastali u sklopu laboratorije trenutno se nalaze na turneji i biće prikazani u ukupno devet gradova širom Bosne i Hercegovine.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team