Brian Eno: Radionice za djecu u Historijskom muzeju BiH

[ssba]
July 10th, 2018

Izložba 77 Million Paintings britanskog vizuelnog umjetnika, muzičara i producenta Briana Enoa je od svog otvaranja pobudila veliki interes sarajevske publike, kao i gostiju iz drugih gradova u Bosni i Hercegovini i širom regije. I zložba je primjer spoja kreativnog, audiovizuelnog, i tehnologije što je sve češći način izražavanja u umjetnosti. Vođeni idejom da publika osmotri i približi se izložbi iz što više perspektiva, kao i da predstave neke od ključnih vještina i znanja današnjice, British Council i Historijski muzej BiH su organizovali dodatni program za posjetioce muzeja – seriju predavanja i radionica.

 

Brian Eno_photocredit Shamil Tanna_DSC3409

 

Nakon uspješnog prvog predavanja koje je održala Adela Jušić, savremena bosanskoheregovačka vizuelna umjetnica, koja je govorila o zvuku i narativu u radovima suvremenih regionalnih umjetnika i umjetnica, ali i o zvuku i narativu kao elementima njene umjetničke prakse, program nastavljamo sa zanimljivom radionicom koja je namjenjena djeci uzrasta od 10 do 16 godina  a koju će voditi Nedim Krajišnik. 

 

Kritičko mišljenje, rješavanje problema i kreativnost postale su nezaobilazne vještine u današnjem vremenu. Djeca koja promišljaju kritički, propituju realnost i dostupne podatke, rješavaju probleme sa uhodanim vještinama, i djeca koja su kreativna te sposobna da se snađu u promjenjivom svijetu su čest odgovor odraslih na pitanje kakvu djecu želimo.

 

Micro:bit predstavlja alat koji smislenim korištenjem može uveliko pospiješiti i dodatno razviti vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kreativnosti. Vrijeme provedeno zajedno iskoristićemo da razgovaramo o mišljenju, rastu i razvoju ali i da se upoznamo sa Micro:bit-om. Uronite u već stari svijet digitalnih tehnologija te otkrijte kako Micro:bit može biti nezamjenjiva igračka i didaktički alat svake učionice i doma. Povrh svega vjerujemo da možemo i stvarati umjetnost sa ovom igračkom.

 

Nedim Krajišnik, omladinski aktivista, međunarodni trener, zaljubljenik u učenje i obrazovanje. Trenutno zaposlen kao koordinator mreže inovativnih nastavnika u CEI Step by Step, radi na razvoju novih inicijativa, promociji vrijednosti i kvalitetnog obrazovanja. Jedan od osnivača asocijacije srednjoškolaca u BiH, i koautor niza dokumenata vezanih za omladinsku politiku. Autor i realizator mnogobrijnih obuka za djecu i mlade, prosvjetne radnike te političke aktere u BiH i međunarodno.

 

Radionica Micro:bit kao alat za razvijanje kritičkog razmišljanja i kreativnosti će biti održana u četvrtak, 12. jula u 17.00 u Historijskom muzeju BiH. Broj polaznika je ograničen i neophodna je prijava na broj telefona Historijskog muzeja BiH 033 226 098. Radionica je besplatna, a za vrijeme radionice za roditelje polaznika, kao i sve druge zainteresovane ulaz muzeja će biti otvoren, tako da će imati priliku da posjete 77 Million Paintings , kao i druge izložbe koje su trenutno u muzeju. Novosti možete pratiti na Facebook event stranici predavanja i radionica u sklopu izložbe 77 Million Paintings .

 

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard by Marriott.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team