Četvrti ‘Mirëdita, dobar dan!’ festival

[ssba]
May 9th, 2017

Festival Mirëdita, dobar dan!, tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, održat će se od 31. maja do 3. juna. Beogradska publika bit će u prilici da četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova. Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmjene umjetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

 

Posjetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe. Pored toga, poseban dio festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obje društvene zajednice. Na debatama će biti riječi o perspektivama saradnje u različitim oblastima, među kojima se posebno izdvaja kulturna i umjetnička razmjena.

 

Zvanično otvaranje festivala Mirëdita, dobar dan! bit će održano u beogradskom Domu omladine 31. maja, gdje će biti prikazan film Shok (Drug) u režiji Jamieja Donoughuea, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini. Pored toga posjetioci će uživati i u izložbi i plesnom nastupu Revolt protiv nasilja Fitore Berishe. Drugi dan festivala počet će debatom Kulturna saradnja i razmena između Kosova i Srbije, a zatim će biti prikazan igrani film Zonjusha (Gospođica) Genca Berishe.

 

YouTube Preview Image

 

U petak 2. juna posjetioce očekuje promocija knjige Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživjele mučenje u posljednjem ratu na Kosovu koju su objavili Integra i forumZFD sa Kosova i jazz koncert Visar Kuçi Trio. Poslednji dan festivala počeće prikazivanjem filma Albanke su naše sestre koji je urađen u saradnji kosovskog BIRN-a, beogradskog forumaZFD i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine a nastaviće se prikazivanjem predstave Predstava četiri glumca, nekoliko svinja, nekoliko krava i nekoliko konja i premijera i milka krave i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora koju je režirala Blerta Neziraj. Festival zatvara muzički nastup Ode Haliti i Blerte Kosove iz Tandema.

 

YouTube Preview Image

 

Festival će se održati od 31. maja do 3. juna na nekoliko lokacija u Beogradu, a ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina bit će besplatan. Za više informacija o programu festivala i novostima pratite sajt Miredita, dobar dan i FB stranicu.

 

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svjetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu cjelinu.

 

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine a podržanih od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Charles Stewart Mott, Ambasade Švajcarske u Prištini i Ministarstva kulture Kosova.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team