CRVENA: Prijavite se na ‘Modul 4 – Umjetnost i feminizam’

[ssba]
August 11th, 2020

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena je u septembru 2019. godine pokrenulo obrazovni program pod imenom Politike svakodnevnice, posvećen kritičkom, feminističkom, teorijskom i praktičnom ispitivanju izazova savremenog društva i svakodnevnog života. Program čine četiri povezana modula: Grad i priroda; Rad i odmor; Žene i društvo; Umjetnost i feminizam.

 

U periodu od 20. do 22. augusta tekuće godine bit će upriličen četvrti modul Umjetnost i feminizam obrazovnog programa koji je usmjeren ka metodološkom, diskurzivnom i vizuelnom eksperimentiranju sa novim izlagačkim formama, umjetničkim radovima i autorskim pozicijama unutar savremenih umjetničkih scena. U formi Beskrajnog simpozijuma po modelu feminističkog kustoskog kolektiva Red Mined modul će posebnu pažnju posvetiti različitim načinima kuriranja znanja i širenja polja suvremene umjetnosti putem feminističkih politika i praksi.

 

 

 

BESKRAJNI SIMPOZIJUM O CRVENOJ LJUBAVI

 

Centralna tema ovog simpozijuma je ideja radikalne ili crvene ljubavi i njezina uloga u utopijskoj i distopijskoj imaginaciji budućnosti. Ljubav je društveni konstrukt koji reproducira patrijarhalne, kapitalističke, pa i kolonijalne odnose. Sa druge, može biti pokretač utopističkih ideja o zajedništvu i zajednici, koja u svojoj krajnjoj istanci predstavlja pobunu protiv raznih mehanizama ljudske eksploatacije. Radikalna promjena shvatanja ljubavi koja cilja na otkrivanje ove druge dimenzije ljubavi potekla je od borbe za emancipaciju žena i društvene revolucije koja se odigravala krajem XIX i početkom XX vijeka. Tada počinje i borba za slobodnu ljubav – slobodnu od svake institucionalne i klasne opresije, oslobođenu od zajednice u obliku braka i buržujske porodice. Borba otvara i teška dodatna pitanja, posebno ona o odnosima i razgraničenjima rada i ljubavi koja do danas ostaju je neriješena, i iako potpuno skrajnuta još uvijek su bolno aktuelna za one najupornije koji zamišljaju ili se bore za neki bolji svijet.

 

U okviru simpozijuma pred nama bavit ćemo se politikama afekta, ljubavnim distopijama i utopijama, te novom realnošću koja je nastala uslijed pandemije i onemogućila kako društvenost, tako i umjetničku i kustosku praksu unutar javnih prostora zajedničkog života. Posebna pažnja posvećena je društveno-političkim i angažiranim umjetničkim praksama koje mogu da reflektuju, prerade i emancipiraju sopstvene i zajedničke društvene pozicije i da proizvode javnost sferu kroz beskrajne mogućnosti slobodnog eksperimentiranja.Učesnice simpozijuma će se kroz dijaloge suočiti sa dominatnim društvenim konstruktima ljubavi u javnoj/privatnoj sferi, oblikovanim kroz pojedinačne, kolektivne i institucionalne odnose moći. Otvoriće se pitanje radikalnog feminističkog koncepta ljubavi i emancipacijskog potencijala koji ima u domenu društvene svakodnevnice.

 

Na beskrajnom simpoziju govoriti će: Anja Bogojević, Olga Dimitrijević, Andreja Dugandžić, Danijela Dugandžić, Maja Pelević, Jelena Petrović i Lala Raščić uz izvedbu Jusufa Brkića.

 

Sve učesnice pozvane su da zajedno stvaraju, nadograđuju i mijenjaju program “u živo”.

 

Prijave na modul preko linka

 

* Broj učesnica/ka je ograničen. Modul će se organizirati na otvorenom, u avliji Nona Rezidencije u Sarajevu.

 

crvena umjetnost i feminizam 1
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team