CryoSave promovirao 3. izdanje besplatnog PRIRUČNIKA ZA TRUDNICE

[ssba]
July 4th, 2015

U Sarajevu je promovirano treće izdanje Priručnika za trudnice. Riječ jebesplatnom izdanju dostupnom svim trudnicama u Bosni i Hercegovini sa obrađenim najvažnijim temama od začeća, trudnoće, porođaja, dojenja, njege, porodice u saradnji sa stručnim osobama doktorima, babicama, sestrama iz škola za trudnice… Priručnik je projekt CryoSavea, vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija u kojoj se trenutno po najsavremenijim svjetskim standardima čuvaju matične ćelije iz pupčane vrpce od preko 5000 porodica iz BiH.

 

Cryo Save 3. prirucnik za roditeljstvo (3)

 

Kao i u prethodnom, drugom izdanju Priručnika, uvršteni su komentari trudnica, sada majki kojima je priručnik bio od velike pomoći tokom trudnoće i na porođaju, a pored toga posebna pažnja je usmjerena na odgovorno roditeljstvo i značaj oba roditelja, tako da novi priručnik nosi naziv Trudnoća i porođaj – Priručnik o trudnoći, porođaju i roditeljstvu.

 

Agencija MEDIJA-PLUS bila je zadužena za dizajn i provođenje projekta, dok su veliki doprinos u izradi priručnika dali partneri projekta Bimaco, Violeta, Baby Centar, Sarajevski kiseljak (Mg Mivela), dm drogerie markt, Porodilište Podobnik, Cella viva.

 

Trudnice će priručnik moći preuzeti u kancelarijama CryoSavea u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, zatim u privatnim i javnim zdravstvenim ustnovama, školama za trudnice, te u Betty apotekama od 15. jula. Priručnik se može poručiti ili čitati i na oficijelnoj web stranici.

 

Priručnik je samo jedan od društveno odgovornih projekata koji je u proteklih 6. godina CryoSave proveo u BiH s ciljem doprinosa zajednici u kojoj djeluje. Najvažniji projekt kojim se ova banka ponosi je Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija jer je ovim programom omogućila besplatno čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce i na taj način pomogla 57. porodica iz BiH kojima je to najpotrebnije, a koje imaju bolesnog člana čije se oboljenje može liječiti matičnim ćelijama.

 

 

 

 

Prediktivna medicina stigla u BiH

 

 

Početkom godine CryoSave je otišao korak dalje, omogućivši nove usluge, tačnije genetske testove putem sestrinske kompanije Genoma Swiss Biotechnology koja je vodeći evropski lider za genetske testove. Test koji je trenutno dostupan u BiH je neinvazivni prenatalni test TRANQUILITY, koji se radi u laboratoriji u Ženevi. Test se radi iz majčine krvi, a namijenjen je detekciji Down sindroma i ostalih hromosomskih poremećaja sa 99,9 % pouzdanosti. Tranquility test trudnice mogu raditi od 10. sedmice trudnoće, neinvazivan je i potpuno bezopasan za majku i bebu, te se na osnovu njega može izbjeći rizik amniocenteze.

 

 

Cryo Save 3. prirucnik za roditeljstvo (1)

 

Genetski test koji će uskoro biti dostupan u BiH je SERENITY test bez rizika, za detekciju BRCA1 i BRCA2 mutacija, gena nazvanih prema raku dojke BReast Cancer. Test će se raditi jednostavnim brisom bukalne sluznice u bilo kojem životnom dobu žene , a omogućit će prevenciju, te rano otkrivanje raka dojke i jajnika.

 

Uslugama CryoSave, odnosno čuvanjem matičnih ćelija i provođenje genetskih testova prediktivna medicina je stigla u BiH. Prediktivna medicina je oblast medicine koja se bavi predviđanjem vjerovatnoće bolesti i uspostavljanjem preventivnih mjera u cilju potpunog sprječavanja bolesti ili značajnog smanjenja njegovog uticaja na pacijente (kao što je sprječavanje smrtnosti ili smanjenje stope oboljevanja).




Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More







FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team