ČUVARI MUZEJA: Izložba fotografija Zijaha Gafića

[ssba]
July 21st, 2015

Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, Zijah Gafić od januara 2015. počinje dolaziti u Zemaljski muzej i portretirati njegove radnike i radnice. Tako je nastala izložba fotografija Čuvari Muzeja koja će biti upriličena u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, u ponedjeljak 27. jula 2015. s početkom u 20 sati. Izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom Ja sam Muzej.

 

Svaki od više od trideset portreta predstavlja jednog ‘čuvara’, jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene stanja. Ovo je jedna drukčija, intimna priča o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih.

 

Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf. Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci. Izložbu je producirao tim organizacije AKCIJA. Muzičku podlogu izložbe obezbijedili su dvojac Basheskia & Edward EQ.

 

 

Zijah Gafić je višestruko nagrađivani bh. fotograf od 1999. Redovno sarađuje sa svim značajnijim međunarodnim publikacijama. Dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su: Ian Perry – The Sunday Times Magazine, Grand Prix Discovery of the Year, Giacomelli Memorial Fund, Getty Images Grant for Editorial Photography… Višestruko je nagrađivan na prestižnom World Press Photo, dobitnik je Joop Swart Masterclass stipendije, a Photo District News Magazine svrstao ga je među 30 najboljih fotografa u svijetu. Objavljuje reportaže u međunarodnim publikacijama kao što su: Telegraph Magazine, Newsweek, The New York Times Magazine, L’Espresso, Photo, La Repubblica, The Times Magazine, TIME… Izlaže na prestižnim međunarodnim festivalima i u galerijama. Gafićev foto-esej o posljedicama rata u BiH objavljen je u knjizi Tales From Globalizing World izdavača Thames & Hudson. Autor je knjiga Troubled Islam i Quest for identity. Prvi je sa područja bivše Jugoslavije učestvovao na svjetski poznatom TED programu.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team