Cvijeće – mali dodaci mirisima

[ssba]
April 11th, 2014

Cvijeće je glavni sastojak mnogo mirisa širom svijeta. Osim što je cvijeće glavna inspiracija novog Avonovog mirisa Fleur, ono igra i ključnu ulogu u kreiranju drugih mirisa. Upoznajte se s pričom o najljepšem cvijeću na svijetu.

 

 

Iris

Iris

Datirajući još od grčke mitologije, irisi se pojavljuju u duginim bojama, naročito u popularnoj plavoj nijansi. Od početka koristio kao sastojak mirisa i lijekova. U nekim dijelovima svijeta, tamno plavi ili ljubičasti iris simbolizira bogatstvo, dok žuti iris predstavlja simbol strasti. Irisi također predstavljaju hrabrost i divljenje.

 

Sa svojom zadivljujućom ljepotom, iris kao poklon označava duboke osjećaje. S više od 200 vrsta i širokim spektrom boja, iris koji nosi naziv grčke riječi “duga”, može se naći u skoro svakom dijelu svijeta, u prirodi ili na posebnim uzgajalaštima. Kod nas je ovaj cvijet poznat i pod nazivom perunika, a proglašen je i hrvatskim nacionalnim cvijetom.

 

Mirisne note irisa možete pronaći u mirisima_AVON Fleur, Incandessence Blossom

 

 

 

Orhideja

orhideja2

 

Miris orhideja je veoma dugotrajan i predstavlja posebno elegantnu notu mirisa. Njihov graciozan izgled u trenu privlači pažnju, a njihova reputacija o egzotičnom i neobičnom cvijetu podsjeća na profinjeni i nevini miris.

 

Sa skoro 25 000 različitih tipova orhideja i još mnogo njih koje se otkrivaju svakog dana, predstavljaju najveću porodicu biljaka. Iako se gotovo svugdje smatraju tropskim cvijetom, orhideje svoje prirodno stanište nalaze u skoro svim klimama. Iako postoji mnogo vrsta, postoji nešto veoma posebno i egzotično u orhidejama.

 

Prema starim Grcima, orhideje simboliziraju zrelost, a tokom rasta njihove popularnosti u viktorijanskoj Engleskoj, postale su simbol luksuza.

 

Za orhideje se, također, vjeruje da imaju iscjeljujuće i zaštitne moći. Za Asteke se vjerovalo da su pili mješavinu vanilija orhideje i čokolade kako bi dobili moć i snagu, dok Kinezi vjeruju da orhideje pomažu pri liječenju bolesti pluća i kašlja. Danas, orhideje predstavljaju simbol rijetke i delikatne ljepote.

 

Mirisne note orhideje možete pronaći u: Summer White Sunrise, City Rush Glamour, Incandessence

 

 

 

 

Ružaruza

Botanika poznaje preko 100 vrsta ruža. Naziv cvijeta potiče od francuske tj. od latiske riječi rosa. Jedan od najljepših cvjetova predstavlja mnogo više od obične dekoracije. Latice ili pupoljci ruže se ponekad koriste kao dodatak čaju. U Francuskoj postoji široka upotreba sirupa od ruže, koji se dobija od latica ruža. Cvjetovi ruže se koriste, također, kao hrana ili kao dodatak jelu. Kreme napravljene od ruže su široko rasprostranjene u engleskim slastičarnama.

 

Parfemi s mirisom ruže se kreiraju od ružinog ulja, koje je u stvari mješavina esencijalnih ulja i mrvljenih ružinih latica. Tehnika proizvodnje potiče iz Perzije te se kasnije proširila na Arabiju i Indiju, a na poslijetku i na Istočnu Europu. Ulje je obično prozirno-žućkaste boje ili žućkasto-sivkaste i sama proizvodnja je veoma skupa zato što zahtjeva 2000 latica ruža da bi se proizveo 1 gram ulja.

 

Mirisne note ruže možeš pronaći u mirisima: AVON Fleur, Pur Blanca Blush, Passion Dance

 

 

 

Jasmin

Jasmin

Ovo je miris kojem nije potreban uvodni dio. Biljka je to koja nosi naziv ženskog imena i kineskog aromatičnog čaja, čiji je miris postao jedan od najomiljenijih na svijetu. Topao i eleganatan, romantičan i senzualan miris, sa slatkom i cvjetnom aromom.

 

Jasmin se uzgaja u tropskim i suptropskim regijama Azije, Afrike i Australije. Od 200 vrsta koje postoje, samo se jedna uzgaja u Europi. Revolucija u Tunisu 2011. godine je nazvana Jasmin revolucija u čast ovog cvijeta. Cvijet jasmina se, također, koristio kao simbol tokom protesta 2011. godine u Kini.

 

U Siriji, jasmin je simbol Damaska, koji se također zove i Grad jasmina. Na Tajlandu, cvijeće jasmina je simbol majčinstva.

 

Mirisne note jasmina možeš pronaći u mirisima: Pur Blanca Elegance, Celebre

 

 

 

Frezija

freesia_2

Frezija je biljka koja zahtijeva puno sunčeve svjetlosti, što se može videti i po njezinom mirisu. Ima sladak, medasti miris sa nagovještajem mente ili čak papra, ovisno o tlu u kojem je uzgajana. Miris je poprilično lagan i slatkast i može se svrstati u ozonsko – cvjetnu kategoriju. Frezija važi za simbol nevinosti.

 

Zemlja porekla joj je Južna Afrika. Većina vrsta se mogu naći na području Kape Provanse u Južnoj Africi dok se dvije posebne vrste mogu naći na području sjeverno od ekvatora u tropskoj klimi. U viktorijanskom jeziku cvijeća, frezija predstavlja nevinost i prijateljstvo. Imaju čast da simbolizuju sedmu godišnjicu braka.

 

Mirisne note frezije možeš pronaći u: Perceive, Pur Blanca, Far Away

 

 

 

Božur

bozur 

Sa značajnom historijom koja datira hiljadama godina unazad, nije iznenađujuće da čak i mitovi o božuru imaju razne verzije. Jedna legenda kaže da je božur dobio ime po ljekaru bogova, koji je dobio cvijet sa Olimpa od Apolonove majke. Druga legenda kaže da je isti ljekar pretvoren u cvijet božura kako bi bio spašen od smrtonosne sudbine smrtnika.

 

Tradicionalni simbol Kine, nacionalni cvijet Indijane i cvijet kojim se obilježava dvanaesta godišnjica braka, božur je poznat kao cvijet bogatstva i časti. Sa svojim bujnim, punim, okruglim cvijetom, božur utjelovljuje romantiku i prosperitet i daje blagoslov dobroj sreći i srećnom braku. Ovaj cvijet je oduvijek poznat po očaravajućem, primamljivom mirisu stoga se često koristi u proizvodnji mirisa.

 

Mirisne note božura možeš pronaći u: Pur Blanca, Instinct

 

 

 

Ljubičica 

ljubicica

Ljubičica je bila jedna od tri mirisne note parfema Little Dot, koji je označio početak Avona. Narodne priče kažu da ljubičica simbolizira nježnu ljubav. Senzibilitet nježnosti se takođe spominje u drevnoj mitologiji. Rimski i grčki mitovi spominju tragičnu priču jedne od nimfi boginje Dijane, koje su se zaklele da će ostati djevice. Nimfu je neumorno jurio brat blizanac boginje Dijane, Apolon, pa ju je Dijana pretvorila u ljubičicu kako bi je zaštitila.

 

Prema narodnim pričama, ako sanjaš ljubičice to znači da te stiže sudbina. Ljubičasta boja je dobila naziv prema ljubičasto-plavom cvijetu. Ljubičasta kao boja označava bogatstvo, moć i samopouzdanje. Plava boja označava duhovnost i intuiciju. Bijela boja koja se nađe na ponekoj ljubičici samo odražava asocijaciju na čednost, pošto bijela boja označava čistoću i nevinost.

 

Mirisne note ljubičice možeš pronaći u: Infinite Moment, Only Imagine, AVON Femme

 

 

 

Ylang-ylang

ylang-ylang

Ylang-ylang u prijevodu znači “cvijet cvjetova”. Drveće doseže visinu do 25 metara i tokom cijele godine je prekriveno visećim cvjetovima raskošnog mirisa. Vjeruje se da ovaj cvijet donosi sreću i zbog toga je često viđen na vjenčanjima u Jugoistočnoj Aziji.

 

U Indoneziji, ylang-ylang cvjetovima se ukrašava krevet mladenaca kako bi im djeca bila zdrava. Na Filipinima, ove cvjetove na ogrlicama nose žene koje vjeruju u božanske idole.

 

Ulje koje se dobija iz ylang-ylanga ima široku upotrebu u parfumerijama koje proizvode orijentalne ili cvijetne mirise. Ylang-ylang se dobro uklapa u mješavinom cvjetnih, voćnih i drvenastih nota.

 

Mirisne note ylang-ylang možeš pronaći u: Little Black Dress, Far Away

 

 

 

Ciklama

ciklama

Ciklama simbolizuje dugotrajna osjećanja, iskrenu i duboku ljubav. Na jeziku cvijeća, ako pokloniš nekome ciklamu pokazuješ mu svoju ljubav i iskrenu nježnost. Zbog stabiljki koje se elegantno naginju ka zemlji zbog svojih plodova, također, simbolizuje majčinsku ljubav.

 

Poznato je da je Leonardo Da Vinči na početku 16. vijeka, ukrasio margine svojih rukopisa ciklamom i da je doživljavao ovaj cvijet kao jednu od najsavršenijih kreacija prirode. Njena popularnost doseže čak do Japana, gde zajedno sa ružama i karanfilima, simbolizuje nešto skroz drugačije i uticaj zapadnjačkog trenda na Istočne zemlje.

 

Mirisne note ciklame možeš pronaći u: Little Black Dress, Celebre
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team