Damir Šagolj pobjednik prestižnog takmičenja AA Istanbul Photo Awards 2018

[ssba]
March 26th, 2018

Bosanskohercegovački fotoreporter Damir Šagolj dobitnik je prestižne nagrade za najbolju fotografiju godine na četvrtom takmičenju Istanbul Photo Awards koje organizira Anadolu Agency (AA). Službeni sponzori takmičenja bili su Grad Istanbul, Turkish Airlines i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

 

damir sagolj 2018

 

Međunarodni žiri je u periodu od 18. do 21. marta zasjedao u Istanbulu i dobitnike nagrada po kategorijama izabrao među 37.000 pristiglih fotografija iz 125 zemalja svijeta. Nagrađeno je ukupno 27 fotoreportera iz 22 zemlje. Za najbolju fotografiju godine izabrana je dirljiva fotografija Dijete koju je Šagolj snimio tokom boravka u kampovima mijanmarskih izbjeglica u Bangladešu, a na kojoj se vidi lik mrtvog dječaka čije oči su prekrivene lišćem.

 

Prvo mjesto u kategoriji Vijesti – serijal fotografija osvojio je Kevin Frayer za reportažu o Rohingyama koju je snimio za Getty Images. U kategoriji Sport pojedinačna fotografija prvo mjesto osvojila je fotografija Atleta vs životinja fotoreportera Lukasa Schulza, dok je u kategoriji Sport – serijal fotografija prvu nagradu osvojio Pavel Volkov za serijale objavljene u listu Vechernaya Moskva. Ostale pobjednike potražite OVDJE.

 

Pobjedničke fotografije bit će objavljene u almanahu AA, a publika će ih imati priliku vidjeti i na izložbama koje će se tokom godine održavati u Turskoj i drugim zemljama. Predsjednica Žirija Marion Mertens izjavila je da se i ove godine potvrdilo da je Istanbul Photo Awards posebno i prestižno takmičenje koje svake godine podiže standarde.

 

- Smatram da je pobjednička fotografija veoma snažna. To je fotografija koja mnogo otkriva šta je bila najveća priča godine. Ujedno je i veoma dirljiva, kazala je Mertens.

 

Član žirija Cameron Spancer iz Getty Imagesa posebno ističe da je žiri sastavljen od ljudi koji se bave različitim vrstama fotografije, a koji su radili kao tim da izaberu najbolje.

 

- Pobjednička fotografija zaslužuje tu titulu i žiri je bo jednoglasan. Jedna čekam ceremoniju dodjele nagrada, kazao je Spencer.

 

Kao i pošle godine, u žiriju su i ove godine bili urednica digitalnog sektora u časopisu Paris Match Marion Mertens, sportski fotoreporter Getty Imagesa Cameron Spencer, poznati fotoreporter agencije Noor Yuri Kozirev, fotoreporter iz Getty Imagesa, Georges Dekeerle, šef Ureda za razvoj fotografija AFP-a Michel Scotto, te glavni urednik vizuelnih vijesti AA Ahmet Sel i urednik foto servisa AA Firat Caglayan Yurdakul.

 

Osim njih, u ovogodišnjem žiriju Istanbul Photo Awardsa bila su još dva člana, međunarodno priznati urednik fotografije Andrei Polikanov, te prošlogodišnji dobitnik prve nagrade na ovom takmičenju Frederic Lafargue.

 

Šagolj će kao dobitnik nagrade za Najbolju fotografiju dobiti i novčanu nagradu i iznosu od 10.000 dolara. Po 8.000 dolara dobit će pobjednici svih kategorija, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti po 5.000, odnosno po 3.000 dolara. Najbolji mladi fotoreporter također će dobiti 3.000 dolara.

 

naslovna fotografija_Buka.com
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team