DOBA: Druga gimnazija Sarajevo organizuje drugu srednjoškolsku simulaciju rada bh. državnog nivoa vlasti

[ssba]
April 13th, 2018

U četvrtka, 12.4.2018. u Drugoj gimnaziji Sarajevo počela je druga u nizu, trodnevna simulacija rada bosanskohercegovačkog državnog nivoa vlasti. Deset timova iz Maglaja, Livna, Mostara, Tuzle, Bosanske Krupe, Banja Luke, Donjeg Vakufa, Brčko Distrikta i Sarajeva okupili su se u Sarajevu. Srednjoškolci su podijeljeni u šest komisija u cilju izrade prijedloga zakona o kojima će prvobitno raspravljati na simulaciji Predstavničkog doma BiH, a zatim na simulaciji Doma naroda BiH.

 

doba (1)

 

Ujedinjeni u zajedničkoj ideji da se kroz neformalno i informalno obrazovanje potaknu sistemske promjene u bh. obrazovanju, nekolicina učenika i profesora naše škole već drugu godinu zaredom, odlučuje održati simulaciju rada bh. državnog nivoa, simbolično nazvanog DO.ba – državna i društvena otvorenost i odgovornost BiH. Cilj projekta je aktueliziranje razvoja ključnih kompetencija kod srednjoškolaca, ali i povezivanje mladih iz cijele zemlje.

 

Organizatori projekta prvobitno su bili inspirisani Modelom UN-a i njegovim edukacijskim učinkom na mlade, pa su i sami željeli kreirati koncept koji bi omogućio srednjoškolcima bolje razumijevanje suviše kompleksnog sistema vlasti u našoj domovini, te kroz usvajanje potrebnih vještina omogućio kvalitetniji rad vlasti u budućnosti.

 

Jedna od koordinatorica, Anesa Ališić, predstavila je projekt kao izvor znanja i iskustva koje će mladi moći primijeniti zarad bolje situacije u državi.

 

- Većina nas već ima mogućnost sudjelovanja u djelimičnoj izmjeni strukture vlasti – putem glasanja. Međutim, da bi se u našoj državi stanje promijenilo potrebna je temeljna reforma. Smatram da vlast potražuje sposobne, a ne podobne. Ovaj projekat je jedinstvena prilika za razvijanje upravo tih sposobnosti: kompetencija i vještina neophodnih za shvatanje situacija na pravi način i uviđanje nedostataka, a samim tim i donošenje ispravnih odluka za ispravljanje istih, navodi Ališić.

 

doba (2)

 

Pravovremeno učenje i razvijanje istraživačkih vještina, kritičke svijesti, retoričkih mogućnosti; otvorenost za debatiranje, nove ideje, saradnju, lobiranje, umrežavanje, brendiranje; odnosi s javnošću, empatija i kultura dijaloga su od esencijalne važnosti za svaku mladu osobu ma čime se ona u životu bude bavila. Podjednako je važno prepoznati i vrednovati upravo ove ključne kompetencije kod drugih ljudi, a to je moguće samo ukoliko posjedujemo znanje o istim.

 

Vođa tima za logistiku, Emir Kapetanović, veoma je zadovoljan organizacijom projekta i njegovom svrhom u današnjem okruženju.

 

- Većina mladih danas su zatvoreni u svojim lokalnim zajednicama, pa nemaju interakciju sa ostalim srednjoškolcima iz ostatka BiH. Jedan od ciljeva našeg projekta, na čijoj smo organizaciji intenzivno radili, jeste pružanje mogućnosti mladima da razmjene svoja mišljenja i shvate da zapravo većinski osjećaju nezadovoljstvo što se tiče strukture vlasti. Želimo da srušimo te mentalne i fizičke barijere, te potaknemo učesnike da uspostave kvalitetnu komunikaciju i postave izazove koje će zajedno rješavati, a samim tim popraviti stanje u lokalnim zajednicama, ali i u državi, naglasio je Kapetanović.

 

Opće je poznata ustaljenost načina obrazovanja u BiH, pri čemu se njegovanjem repetitivnog znanja mladima oneomogućava usvajanje kompetencija neophodnih za kvalitetan život u 21. stoljeću. Cilj je da kroz praktično upoznavanje sa samo jednim nivoom vlasti u BiH – državnim nivoom, sa svim njegovim prednostima i nedostacima, mladi razviju kompetencije i vještine prijeko potrebne za uspostavljanje saradnje sa i među ljudima različitih interesa, predispozicija i htijenja. Također, kulturom dijaloga na kojoj se zasniva projekat, srednjoškolci iz cijele BiH će postati uzor ostalom stanovništvu, dokazujući da saradnja i zajedništvo nisu nemogući uprkos različitostima.

 

Projekat se realizira pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Općine Centar Sarajevo. Više o projektu možete naći na web stranici: www.bhdo.ba

 

doba (4)

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team