Dobitnik Turner nagrade GRAYSON PERRY izlaže u Sarajevu i Banjoj Luci

[ssba]
July 5th, 2017

British Council i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavljuju izložbu britanskog umjetnika Graysona Perrya Taština malih razlika koja će se održati od 12. jula do 25. augusta. Nakon Sarajeva, publika u Banjoj Luci će imati priliku da posjeti izložbu od 7. septembra do 20. oktobra.

 

Nakon velikog uspjeha Nove religije Damien Hirsta, British Council sa ovom izložbom nastavlja saradnju sa muzejima u regiji kako bi predstavio najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedio muzejske prakse i pospiješio razmjenu iskustava stručnjaka iz naše države i Velike Britanije.

 

Grayson Perry 'Agonija na parkingu' 2012 © sva prava pripadaju umjetniku. Arts Council Collection, Southbank Centre, London i British Council. Poklon umjetnika i galerije Victoria Miro uz podršku televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i dodatnu podršku kompanije Alix Partners

Grayson Perry ‘Agonija na parkingu’ 2012 © sva prava pripadaju umjetniku. Arts Council Collection, Southbank Centre, London i British Council. Poklon umjetnika i galerije Victoria Miro uz podršku televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i dodatnu podršku kompanije Alix Partners

 

Izložba Taština malih razlika se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika Život razvratnika Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti. Kompozicija svake od tapiserija donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

 

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire. Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

 

Taština malih razlika se sastoji od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije Viktorija Miro, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije Sfumato i kompanije AlixPartners.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team