Dodjelom nagrada završen 12. Pravo Ljudski Film Festival

0
November 14th, 2017

U kinu Meeting Point sinoć je zatvoreno 12. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala. Nakon 92 filma kojima su u pet intenzivnih festivalskih dana slavili, promišljali i sanjali slobodu, nagrade za kraj dodijeljene su filmovima iz takmičarske selekcije glavnog programa extra muros, kao i Zumiraj prava film festivala za mlade Zumiraj dokumentarni film.

 

Prva nagrada Zumiraj prava film festivala za mlade dodijeljena je filmu Kratka historija princeze X Gabriela Abrantesa, zato što, kako stoji u objašnjenju žirija, na kreativan i šaljiv način približava mlade jeziku dokumentarnog filma, rekonstruiše historiju, ispisuje tekst i kreira stil glume i tempo filma na zaigran način.

 

pravo ljudski 2017 (1)

 

- Mislimo da je ovaj film važan jer je inspirativan i postavlja izazov predrasudi da historija i historija umjetnosti ne mogu biti približene javnosti. U nama je podstaknuo novu zainteresovanost za kratki film i umjetnost na način koji nismo očekivali, kazala je Hana Huskić u ime žirija koji je sačinjavalo jedanaest mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

 

Posebno priznanje Zumiraj prava film festivala za mlade pripalo je filmu Snovi bez zvijezda Mehrdada Oskoueija, riječima žirija, potresnom filmu koji ima sposobnost predstaviti stvarne priče o mladim ženama prijestupnicama i njihovu poziciju u društvu na osjetljiv i neočekivan način, tako što pokazuje kako su u isto vrijeme osjetljive i snažne.

 

- Ovaj film je važan jer daje novu i jedinstvenu sliku Irana i privlači pažnju na nedostatak podrške ovim ženama u sistemu obilježenom sistemskim i fizičkim nasiljem, pri čemu jedinu podršku pružaju jedna drugoj, istaknuto je na dodjeli nagrada.

 

U okviru takmičarske selekcije glavnog dijela programa, extra muros, predstavljeno je osam filmova mladih dokumentarista i dokumentaristica, a glavnim priznanjem 12. Pravo Ljudski Film Festivala nagrađen je film Sans bruit, les figurants du desert MML Kolektiva, za neočekivano vizualno i ljudsko proputovanje.

 

- Izuzetnom u ovom filmu smatramo kreativnu upotrebu forme radi stavljanja u prvi plan i davanja glasa glumcima i glumicama ućutkanim unutar filmske mašinerije, istakli su članovi i članice žirija: Goran Dević, Jasmin Bašić, Laila Pakalnina, Anja Dornieden i Juan David Gonzalez Monroy. Dobitnici, Gilles Lepore, Maciej i Michał Mądracki, koji čine filmski kolektiv MML, nagrađeni su radom Bojana Stojčića Nedostatak traga obećava put, a u saradnji sa galerijom Duplex100m2.

 

pravo ljudski 2017 (3)

 

Posebno priznanje dobio je film Niñato Adriena Orra, zbog snage intimnog oslikavanja malih i velikih bitaka, pobjeda, ali i poraza u porodičnom životu.

 

Posljednja noć zaključena je premijerom pet filmova nastalih u sklopu laboratorija dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti, ostvarenog u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa u BiH (ICRC) i razgovorom sa učesnicima, te projekcijom filma Bush Mama Haile Gerime.

 

pravo ljudski 2017 (2) pravo ljudski 2017 (4) pravo ljudski 2017 (6)
Najčitanije
FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team