Dodjelom nagrada završen 12. Pravo Ljudski Film Festival

[ssba]
November 14th, 2017

U kinu Meeting Point sinoć je zatvoreno 12. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala. Nakon 92 filma kojima su u pet intenzivnih festivalskih dana slavili, promišljali i sanjali slobodu, nagrade za kraj dodijeljene su filmovima iz takmičarske selekcije glavnog programa extra muros, kao i Zumiraj prava film festivala za mlade Zumiraj dokumentarni film.

 

Prva nagrada Zumiraj prava film festivala za mlade dodijeljena je filmu Kratka historija princeze X Gabriela Abrantesa, zato što, kako stoji u objašnjenju žirija, na kreativan i šaljiv način približava mlade jeziku dokumentarnog filma, rekonstruiše historiju, ispisuje tekst i kreira stil glume i tempo filma na zaigran način.

 

pravo ljudski 2017 (1)

 

- Mislimo da je ovaj film važan jer je inspirativan i postavlja izazov predrasudi da historija i historija umjetnosti ne mogu biti približene javnosti. U nama je podstaknuo novu zainteresovanost za kratki film i umjetnost na način koji nismo očekivali, kazala je Hana Huskić u ime žirija koji je sačinjavalo jedanaest mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

 

Posebno priznanje Zumiraj prava film festivala za mlade pripalo je filmu Snovi bez zvijezda Mehrdada Oskoueija, riječima žirija, potresnom filmu koji ima sposobnost predstaviti stvarne priče o mladim ženama prijestupnicama i njihovu poziciju u društvu na osjetljiv i neočekivan način, tako što pokazuje kako su u isto vrijeme osjetljive i snažne.

 

- Ovaj film je važan jer daje novu i jedinstvenu sliku Irana i privlači pažnju na nedostatak podrške ovim ženama u sistemu obilježenom sistemskim i fizičkim nasiljem, pri čemu jedinu podršku pružaju jedna drugoj, istaknuto je na dodjeli nagrada.

 

U okviru takmičarske selekcije glavnog dijela programa, extra muros, predstavljeno je osam filmova mladih dokumentarista i dokumentaristica, a glavnim priznanjem 12. Pravo Ljudski Film Festivala nagrađen je film Sans bruit, les figurants du desert MML Kolektiva, za neočekivano vizualno i ljudsko proputovanje.

 

- Izuzetnom u ovom filmu smatramo kreativnu upotrebu forme radi stavljanja u prvi plan i davanja glasa glumcima i glumicama ućutkanim unutar filmske mašinerije, istakli su članovi i članice žirija: Goran Dević, Jasmin Bašić, Laila Pakalnina, Anja Dornieden i Juan David Gonzalez Monroy. Dobitnici, Gilles Lepore, Maciej i Michał Mądracki, koji čine filmski kolektiv MML, nagrađeni su radom Bojana Stojčića Nedostatak traga obećava put, a u saradnji sa galerijom Duplex100m2.

 

pravo ljudski 2017 (3)

 

Posebno priznanje dobio je film Niñato Adriena Orra, zbog snage intimnog oslikavanja malih i velikih bitaka, pobjeda, ali i poraza u porodičnom životu.

 

Posljednja noć zaključena je premijerom pet filmova nastalih u sklopu laboratorija dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti, ostvarenog u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa u BiH (ICRC) i razgovorom sa učesnicima, te projekcijom filma Bush Mama Haile Gerime.

 

pravo ljudski 2017 (2) pravo ljudski 2017 (4) pravo ljudski 2017 (6)
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team