Dokumentarni film SARAJ’VO Mustafe Mustafića otvara 22. Modul memorije

[ssba]
April 4th, 2017

Premijerom dokumentarnog filma Saraj’vo direktora fotografije, Mustafe Mustafića, u četvrtak, 6. aprila u 21 sat u Kinu Meeting Point zvanično će početi dvadeset i drugo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije. Ovogodišnji program koji će nastaviti tradiciju promoviranja kulture sjećanja, održat će se od 6. aprila do 9. maja u Sarajevu, Zenici i Konjicu i sadržavat će igranje predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i promocije knjiga. 22. Modul memorije organizuje se u partnerstvu sa fondacijom Heinrich Böll.

 

Najavljujući 22. Modul memorije, direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, istakao je da Modul tematski, kao i uvijek, u prvom planu ima sudbinu običnog čovjeka i upravo tog običnog čovjeka smješta u središte Kosmosa.

 

- Programi Modula memorije nas podsjećaju da životna iskušenja pa i ona najgora, služe da u sebi potražimo nas same, da budemo odgovorni ljudi koji po svaku cijenu brane trajne humane vrijednosti, među kojima su suosjećanje i slavljenje različitosti i suživota kao dara, naveo je Kreševljaković, te dodao da program prezentira priče u kojima možemo vidjeti refleksiju nas samih.

 

MESS2017_Modul_Memorije

 

Dokumentarni filmski esej Saraj’vo direktora fotografije Mustafe Mustafića priča neispričane sarajevske priče, slika svakodnevne gradske rituale i iz neotkrivenih uglova otkriva obične i neobične sarajevske dane i stanovnike. Saraj’vo je autorski omaž gradu i svjedo čanstvo o fragmentu vremena, ali i lična, sasvim intimna slika jednog Sarajlije. Ulaz na premijeru filma koju Festival MESS radi sa filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba te uz podršku Grada Sarajeva i Fondacije Heinrich Böll bit će moguć samo uz pozivnice.

 

Program 22. Modula memorije nastavit će se već 8. aprila kada će se u Galeriji Java u 19 sati otvoriti izložba fotografija Rohingya, fotografa Davida Verberckta, a ostatak filmskog programa činit će projekcija filma Sjećanje na druge, slovenske umjetnice Ane Čigon koja će se održati u Kinu Meeting Point u četvrtak 27. aprila u 19 sati. Nakon filma upriličen će biti i razgovor s publikom o temi Koliko prošlosti nam treba za budućnost?, a učesnici će biti Ana Čigon (umjetnica i režiserka), Nejra Nuna Čengić (doktorica antropologije i istraživačica) i Nihad Kreševljaković (historičar i direktor Festivala MESS).

 

U posebnom fokusu ovogodišnjeg programa bit će promocije knjiga. Prva promocija održat će se 25. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo sa početkom u 18 sati, a predstavit će se knjiga Žena koja pjeva / Zgarišta, libanonsko-kanadskog autora, Wajdia Mouawada. Mala scena Sead Bejtović Malecni bit će mjesto promocije još dvije knjige. Knjiga Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995. autora Davora Diklića predstavit će se u petak 5. maja sa početkom u 19 sati dok će monografija Žene opkoljenog Sarajeva nedavno preminulog fotografa Hidajeta Delića, biti predstavljena u petak, 9. maja sa početkom u 19 sati. Istoimena izložba fotografija Hidajeta Delića postavljena će biti od 4. do 9. maja u galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

 

YouTube Preview Image

 

U teatarskom dijelu programa publika će moći pogledati dvije predstave. Komad Naš razred reditelja Dine Mustafića, na sceni Kamernog teatra 55 igrat će 20. aprila sa početkom u 20 sati dok će predstava Moja fabrika u režiji Selme Spahić, igrati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u utorak, 25. aprila od 19 sati i 30 minuta.

 

Održavanje 22. Modula memorije podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija Heinrich Böll, Grad Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, a realiziran je u saradnji sa: filmskom i TV produkcijskom kućom SCCA/pro.ba, Pozorištem mladih Sarajevo, Kamernim teatarom 55, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Galerijom Java, Narodnim univerzitetom Konjic, ForumZFD te Mrežom za izgradnju mira.

 

Ulaz na sve sadržaje Modula memorije osim pozorišnih predstava i projekcije filma Saraj’vo je slobodan.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team