Dronologista – blog o bespilotnim letjelicama

[ssba]
July 21st, 2014

Bespilotne letjelice ili dronovi poznati su javnosti uglavnom kao destruktivne naprave kojima ‘piloti’, bezbjedno zavaljeni u fotelju, hiljadama kilometara daleko, iz vazduha siju smrt i uništenje. Ono što je manje poznato, a na Balkanu skoro potpuno nepoznato, jeste da se dronovi mogu koristiti i u mirnodopske svrhe. Upravo je to bio i glavni razlog pokretanja bloga Dronologista.

 

- Avijacija me je oduvijek zanimala, ali nikad nisam pomislio da će zapravo bespilotne letjelice postati fokus mog interesovanja, te prouzrokovati aktivno stvaranje sadržaja, a ne samo puko konzumiranje. Želio sam svijetu predstaviti dronove u drugačijem svjetlu i tako promovisati njihov kreativni i komercijalni potencijal, ističe Vojislav Atanacković koji stoji iza bloga Dronologista.

 

Vojislav Atanacković

Vojislav Atanacković

Vojislav je iz Novog Sada gdje je diplomirao na Fakultetu Tehničkih Nauka, a trenutno živi u Pragu. Priča o dronovima počeka je tokom njegovog boravka u Južnoj Africi, gdje je upoznao ekipu koja je 2012. pokrenula firmu za snimanje iz vazduha uz pomoć dronova. Riječ je o bratu i sestri koji su uložili oko 20.000 eura u prvu letjelicu i u roku od nedjelju dana sklopili prvi ugovor za snimanje. Danas, dvije godine kasnije, imaju iza sebe desetine projekata, snimali su između ostalog kadrove za National Geographic i odličnu seriju o piratima koju je producirao Michael Bay, Black Sails.

 

10508271_10152480201896390_2082533438_n

 

- Istražujući, otkrio sam da se pored snimanja iz vazduha, dronovi koriste u poljoprivredi, geodeziji, za borbu protiv požara itd. Za nas možda najzanimljivija je primjena dronova za detekciju i mapiranje zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, što vjerovatno mnogima zvuči kao naučna fantastika, nažalost. Malo ljudi kod nas zna da je u Hrvatskoj npr. od strane EU bio finansiran projekt smanjivanja površina pod minama korištenjem bespilotne letjelice, i to davne 2001. godine. Pored toga, tokom poplava koje su pogodile Bosnu, Srbiju i Hrvatsku u maju ove godine, snimci koji su načinjeni bespilontim letjelicama, bili su među najgledanijima na YouTubeu, a pomogli su da se svjetska javnost upozna sa katastrofom koja se dešavala, kaže Vojislav.

 

10485248_10152480210076390_836253410_n

Zainteresovan za temu, 5. aprila ove godine postavio je prvi, uvodni članak, i od tada piše skoro svakodnevno o dešavanjima u ovoj oblasti. Nakon 3 mjeseca i 60 postova kasnije, posjeta blogu svakodnevno raste, a privukao je i pažnju ostalih internet medija, tako da njegove članke objavljuju na jednom od najvećih portala za robotiku, Robohub. Također, dosta blogera preuzima tekstove od njega, a među njima je i najveći satirični blog na prostoru bivše Jugoslavije, Zokstersomething.

 

- Na svijetu nema mnogo medija koji pokrivaju ovu oblast, a sa Balkana potiče jedino Dronologista blog. Što je još interesantnije, mediji iz bivše Jugoslavije skoro u potpunosti ignorišu ovu temu, iako tehnologija bespilotnih letjelica već uveliko mijenja svijet u kome živimo, na način na koji su to ranije učinili mobilni telefoni, televizija ili automobili, zaključio je Vojislav.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team