Dubai Design Week – kreativni dizajnerski pogon Bliskog istoka

[ssba]
November 20th, 2018

Četvrto izdanje Dubai Design Weeka otvorilo je svoja vrata od 12. do 17. novembra 2018., u Dubai Design Districtu (d3). Ovogodišnji događaj obuhvatio je raznolik program, koji sadrži izložbe, instalacije, pop-upove, takmičenja i radionice, sa 250 događaja i više od 120 učesnika i učesnica. Događaji poput Dubai Design week 2018, glavni su razlog što je Dubai proglašen prvim kreativnim dizajnerskim gradom UNESCO-a na Bliskom istoku.

 

DDW_1

 

Dubai Design Week je bio vodeći katalizator u uspostavljanju Dubaia kao kreativnog kapitala u regionu i daje veliki potencijal dizajnerima iz cijelog regiona međunarodnu platformu za predstavljanje kreativnog rada. Sa ambicioznom i širokom ponudom, Dubai sedmica dizajna odražava identitet grada, povezujući kreativni talent i istražujući nove inovacije. Ovaj događaj predstavlja idealnu platformu za umjetnike i dizajnere koji putem ovog događaja imaju mogućnost predstaviti svoj rad publici. Pored već priznatih dizajnera, priliku da predstave svoj rad imaju i studenti iz cijelog svijeta, okupljeni u jednoj od zgrada Dubai Design districta.

 

DDW_3

 

Studenti/ce i profesori /ce sa American University of Sharjah u posjeti Dubai Design Weeku

Studenti/ce i profesori /ce sa American University of Sharjah u posjeti Dubai Design Weeku

 

Instalacija Abwab

 

Abwab na arapskom znači vrata, a to je izložba i arhitektonska instalacija, posvećena stvaranju platforme za regionalni dizajn. Ove godine izložba je predstavljena u obliku velike vremenske strukture, sastoji se od pet pojedinačnih paviljona sastavljenih od prirodnih materijala, uključujući pale grančice drveća obložene recikliranom papirnom pulpom, dizajn firme Architecture + Other Things.

 

Tema ovogodišnjeg paviljona je Između linija, a paviljone su dizajnirali autori iz Amana, Bejruta, Dubaija, Saudijske Arabije i Kuvajta.

 

 

Abwab by Architecture + Other Things

Abwab by Architecture + Other Things

Alexander Dirard 'Dolls1'

Alexander Girard ‘Dolls’

 

Mash by FBMI & Roudha Alshamsi

Mash by FBMI & Roudha Alshamsi

 

 

Bomma  Design Light

Bomma Design

 

 

Downtown Design

 

Downtown Design 2018 je vodeći sajam dizajna na Bliskom istoku, obuhvata 175 brendova i dizajnera, uključujući 40 regionalnih dizajnera koji predstavljaju najsnažniji prikaz regionalnih talenata. Sa više od 65 međunarodnih i regionalnih brendova, kao što su Arper, Artemide, Baxter, ManfrediStyle, Normann Copenhagen, Puiforcat, Jan Kath i Villeroy + Boch.

 

 

'Diesel living' by Aymen Azzam

‘Diesel living’ by Aymen Azzam

 

 

Downtown izdanja

 

Inicijalni dio sajma, Downtown Editions, prikazuje limitirana izdanja radova dizajnera sa Bliskog istoka i šire. Tu su već proslavljeni dizajneri kao što su Aljoud Lootah, Design by Hind i Fadi Sarieddine, predstavljeni su zajedno sa koprodukcijskim izložbama dizajna iz Ammana, Beiruta i Casablancae s iznimnim imenima kao što su Aymen Azzam, Ahmad Khouja i Soukaina Aziz El Idrissi pokazujući dubinu i raznolikost regionalnog dizajna.

 

Waijh & Omar Nakkash i The Foundry by Tinkah novu priču na temu Made in the Middle East. Nagrađeni arhitekt i dizajner Laith Mahdi istražuje odnos između ljepote materijala i elegantne preciznosti naprednih procesa proizvodnje, digitalnih metoda izrade i robotike.

 

Soukaïna Aziz El Idrissi

Soukaïna Aziz El Idrissi

Soukaïna Aziz El Idrissi

Soukaïna Aziz El Idrissi

 

 

INSTALACIJE

 

Circadian Light Synthesis je instalacija specifična za lokaciju, kreirala je arhitektonska firma Anarchitect iz Dubaija, predstavljena je u dva paviljona, jedan sa prirodnim svjetlom i jedan sa vještačkim svjetlom – u pokušaju da istraži cirkadijalni ritam čovjeka u odnosu sa svjetlom.

 

 

Waterlicht

 

U želji da podigne svijest o podizanju razine vode, holandski umjetnik Daan Roosegaarde stvorio je Waterlicht, vrhunac LED rasvjete i objektiva koji bi trebali izazvati dojam “virtualne poplave”.

 

 

Serip Organic Lighting

Serip Organic Lighting

Preciosa Lighting

Preciosa Lighting

 

Mesh

 

Jednostavan dizajn skloništa kreirao je Roudh Alshamshi, koristeći tradicionalne zanate kao što su izrada tepiha i tkanje, kako bi se izgradili zasjenjeni vanjski prostori koji funkcionišu kao mjesta za hlađenje.

 

 

Aeon

 
Aeon je impresivna skulptura koju je kreirao David Harber, nagrađivani vajar. U svom dizajnu, kroz igru, uključuje prirodu, refleksiju, svjetlost i vodu kako bi stvorio žarišne tačke. Oblik skulpture podsjeća na Evil Eye, simbol koji se često pominje u blisko-istočnoj kulturi, a napravljen je od 256 pozlaćenih šiljaka.

 

David Harber

David Harber

House of Folly

House of Folly

indoi lamps & Ishraq Zraikat carpets

Indoi lamps & Ishraq Zraikat carpets

Livio Castiglioni

Livio Castiglioni

marset

Marset

Omar Nakkash

Omar Nakkash

Qlocktwo

Qlocktwo

 

fotografije i tekst_Aleksandra Nina Knežević, grafička dizajnerica i ilustratorica
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team