DVOJKA: Izlazi dugonajavljivani album Damira Imamovića

[ssba]
April 29th, 2016

Album Dvojka drugi je album Sevdah Takhta Damira Imamovića i ukupno Damirov šesti sevdah album od 2006. godine. Strpljivo gradeći svoju sevdah priču Damir je značajno utjecao na stvaranje cijele jedne sevdah scene i učinio da se svaki njegov album očekuje sa zanimanjem. Dvojka novi je korak sarajevskog umjetnika sevdaha u pravcu međunarodne karijere. Izdaje ga prestižni Glitterbeat Records, a producirao ga je Chris Eckman. Sevdah Takht pored Damira Imamovića (vokal i tambur), čine Nenad Kovačić (perkusije), Ivana Đurić (violina) i Ivan Mihajović (el. bass). Album će se pojaviti i kao LP, što ga čini prvom sevdah pločom od raspada Jugoslavije. Cjelokupni vizuelni identitet djelo je Mirka Ilića, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih dizajnera sa njujorškom adresom.

 

 

 

Novi sevdah već je pobrao izuzetne međunarodne recenzije!

 

Iako je oficijelni datum izlaska petak 29. aprila 2016., album je već pobrao izuzetne kritike. Jedan od najznačajnijih svjetskih muzičkih časopisa britanski fRoots dodijelio mu je maksimalnih 5 zvjezdica i uvrstio na svoju kompilaciju. Na britanskim radio stanicama album je već proglašavan albumom sedmice, a holandski novinar Mattie Poels napisat će: Veliki pjevač, spreman da pokori svijet!

 

Možda najznačajnija podrška stigla je iz pera uglednog producenta i autora Joa Boyda, poznatog kao producenta Pink Floyda, Nicka Drakea, R.E.M.a i drugih. Nakon preslušanog albuma napisao je: Znanje o sevdahu izvan Bosne šturo je: u Damiru Imamoviću sevdah je pronašao svoga šampiona koji može otvoriti njegova vrata svijetu.

 

Damir-Imamović-Band

 

Nove sevdalinke za novo vrijeme

 

Iako se kao autor okušao još 2007. godine pišući muziku za tradicionalni tekst Dva se draga na albumu Abrašević Live njegovog tadašnjeg Trija, Damirov autorski rad koncentrirao se na pozorište i film. Ovaj album donosi nam jednog novog Damira Imamovića koji se nakon jednodecenijskog bavljenja sevdahom odlučio okušati kao autor u ovom tradicionalnom žanru. Njegovo Sarajevo prvi je single sa novog albuma koji je već podigao mnoge obrve i obećao album kakav niko nije očekivao. Sudeći po kritikama ipak je iznenađenje da se na albumu nalaze četiri potpuno autorske pjesme, a najbolje od svega je da su to praktično ponajbolji dijelovi sjajnog albuma. (Emir Fulurija, potlista.com)

 

 

Kako do albuma?

 

Album je stigao i u Sarajevo. Može ga se nabaviti u možda posljednjoj radnji za popravku gramofona i drugih el. uređaja iService Consulting (M.M. Bašeskije 18). Također, album je dostupan za narudžbe širom svijeta na websiteu izdavača Glitterbeat.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team