Emina Hadžić: Kad nešto volite i u nešto jako vjerujete onda prepreke ne postoje

[ssba]
March 24th, 2015

Bosanskohercegovačka dizajnerica Emina Hadžić, koja je u Londonu pokrenula svoj brend La Luna London oduševila je dosadašnjim kreacijama, a uspješno je osvojila i Hollywood.

 

Moda je nešto što živi od djetinjstva i za čime je oduvijek pokazivala interes. Nije bilo prekretnice koja bi odlučila o tom momentu, jednostavno je znala da je to nešto čime se želi baviti i nastavila je živjeti svoj djetinji san. Njene su haljine preko posredništva u Los Angelesu naručile Cameron Diaz, Kim Kardashian i Mila Kunis, a nedavno je napravila i saradnju sa bh. fudbalskim reprezentativcem, Asmirom Begovićem.

 

 

 

S obzirom na to da živite u Londonu, gdje je sigurno konkurencija jaka, koliko je bio težak put od prve modne kreacije do pokretanja vlastitog brenda?

- Imate pravo, tržište je veliko, konkurencija je jaka i nije bilo lako izboriti se za svoje mjesto, ali kad nešto volite i u nešto jako vjerujete onda prepreke ne postoje. Radite onako kako najbolje znate, dajete sve od sebe, ulažete u svoje znanje, razvijate se i nagrada će prije ili kasnije doći. Veliki je posao organizirati, pokrenuti i prije svega ohrabriti se za jedan takav poduhvat, ali kad postoji određena želja i uvjerenje u uspjeh strahu mjesta nema.

 

La Luna (3)

 

Poznato je da su slavne ljepotice poput Cameron Diaz, Mile Kunis, Kim Kardashian već nosile Vaše kreacije. Kako je zapravo došlo do toga da slavne holivudske dame zatraže kreacije od Vas?

- Mi imamo predstavništvo u Los Angelesu, preko njega smo svoje proizvode ponudili na američkom tržištu, a dame su prepoznale i poželjele nositi naše kreacije. Posredništvom naših agenata u Americi dotične su naručile haljine uz određene zahtjeve koje smo mi ispoštovali na obostrano zadovoljstvo.

 

 

Prošle godine najavljena je saradnja sa reprezentativcem Asmirom Begovićem, kako je došlo do saradnje? Zašto baš Asmir?

- Do saradnje s Asmirom došlo je spontano. U toku jednog razgovora predložio je naš zajednički projekt pa smo rekli zašto da ne. Asmir je prije svega veliki čovjek, pravi pozitivac i motivator tako da je on pravi izbor za saradnika. Jedna jako ugodna osoba s kojim je zadovoljstvo saradjivati. Vrlo je fleksibilan, susretljiv, spreman na kompromise, a kroz ovaj projekt otkrio i svoju kreativnu stranu. Doista jedna ugodna osoba, koju mi je čast poznavati.

 

 

Da li će se još netko osim Asmira naći u Vašim kreacijama?

- Nadam se!

 

 

 

 

Fudbaleri su inače poznati po tome što uživaju u brendiranim stvarima. Koga biste od naših reprezentativaca izdvojili po načinu odjevanja i zašto?

- Svatko od nas ima svoj način i stil oblačenja i nije bitno što se sviđa drugima, već je bitno da se svatko u svojoj odjeći dobro osjeća. Nije dovoljno kupiti nešto samo zato, jer je to izradio neko poznat i proslavljen, radilo se o odjevnom predmetu ili nečemu drugom, važno je to znati nositi i koristiti. Od naših reprezentativaca izdvojila bih Harisa Medunjanina i Ermina Bičakčića. Haris je muškarac koji je nenametljiv i jednostavan u svojem stilu odjevanja, jako je ležeran, a s druge strane u svemu tome krije se profinjenost i elegancija kojom naglašava markantnost. Ermin je neko koga ističe njegova zaigranosti. Uz svoje dnevne kombinacije odlično kombinira detalje poput nakita i kapa, kojih nisam pobornik i smatram da takvi detalji nisu za ozbiljne i odrasle muškarce, ali moram priznati da ih on jako dobro zna nositi i lijepo upakirati u dnevni look. A tu je naravno i njegova prepoznatljiva frizura po kojoj se ističe.

 

Kad sam u prilici rado pratim naše utakmice. Veselim se uspjehu svakog našeg čovjeka neovisno iz koje branše dolazi, jer znam da iza svega toga stoji puno odricanja i mukotrpnog rada. Njihov uspjeh je uspjeh cijelog našeg naroda kao i moj. Mislim da se svi međusobno trebamo podržavati u uspjesima i neuspjesima.

 

 

 

Šta možemo očekivati od Vaše i Asmirove kolekcije?

- Kao i u mojoj prethodnoj kolekciji i u ovoj zajedničkoj bazirali smo se na muške košulje i majice. U nju smo unijeli malo lepršavosti, živosti i različitosti što se samog dezena tiče, pa vjerujem da će većina muškaraca za sebe pronaći nešto od ovoga što nudimo.

 

 

 

Koliko smo upratili pisali ste i knjigu sa modnim savjetim poznatih, šta se desilo s tim projektom?

- Pisala sam blog za jedan portal ali zbog drugih obaveza i velikog angažmana u La Luni za pisanje nisam mogla izdvajati dovoljno vremena pa smo prekinuli suradnju.

 

 

La Luna

 

Kad možemo očekivati novu kolekciju La Luna London?

- Nova kolekcija La Lune je u završnoj fazi. Paralelno radim na zajedničkoj kolekciji s Asmirom i Luninoj samostalnoj, pa čim privedem neke sitnice koje su bitne kraju iznenadit ćemo vas novostima. Nadam se da će vam se svidjeti.

 

 

Planirate li jedan dan otvoriti u BiH neki showroom?

- S obzirom da to nije baš tako jednostavno, a ja se svakom projektu volim detaljno posvetiti nažalost sada nemam vremena za takvo nešto. Ne znači da se jednom u budućnosti neću i time pozabavi

 

 

Čime se bavite kad se ne bavite modom?

- Jako volim kuhati, uređivati interijer, aranžirati… Sve u svemu moje aktivnosti moraju biti i jesu kreativne. Ponekad i dosadne poslove, poput peglanja kojeg ne volim, nastojim olakšati, pa robu slažem po bojama, spajam moguće kombinacije, a ponekad na taj način dolazim i do nekih ideja.

 

 

Kako provodite slobodno vrijeme u Londonu?

- S obzirom na to da sam često odsutna zbog posla, nastojim svoje slobodno vrijeme što više provoditi u krugu familije i najbližih prijatelja.

 

 

Navedite jednu stvar u Lonodonu koja Vas uvijek podsjeti na BiH?

- Najveća poveznica s BiH je dom mojih roditelja u kojem pričamo naš jezik, jedemo našu hranu i u njemu su određeni elementi naše kulture.

 

 

Šta Vas usrećuje? 

- Radujem se svakom danu. Najbitnije je da sam okružena dragim prijateljima i kad su oni sretni, zadovoljni i nasmijani ja sam ispunjena. Raduju me sitnice poput poruke, lijepog druženja, ugodnog razgovora, jer sitnice su bitne.

 

 

Da li biste mjenjali neke odluke u životu da možete?

- Smatram da su se sve događa s određenim razlogom i da su odluke koje sam donijela u tom trenutku bile najbolje i najispravnije. Iz ove perspektive gledano sigurno bih im sad pristupila drugačije.

 

 

razgovarala_Besima Svraka

Eminin rad možete pratiti putem Instagrama La Luna London i Twittera
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team