EXIT i Joko Ono objavili Prvi svjetski mir, a Petrovaradinsku proglasili “Tvrđavom mira”

[ssba]
July 1st, 2019

Mir je moć! Mir na Zemlji, mir sa Zemljom – poručila je legendarna multimedijalna umjetnica i aktivistkinja Joko Ono u video poruci kojom se obratila visokim zvanicama na svečanom otvaranju njenog umjetničkog rada One Day… na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Ovo umjetničko djelo otkrili su članovi novosadskog dječijeg hora Melodies i to simbolično na stogodišnjicu od potpisivanja Versajskog sporazuma 28. juna 1919. godine u Francuskoj, čime je zvanično i završen Prvi svjetski rat. Američka umjetnica, japanskog porijekla, zajedno sa Exitom je spomenik posvetila Prvom svjetskom miru, a njegov izgled inspirisan je tradicionalnim brodom, takozvanom šajkom. Nakon što je u svijetu proslavljena kao mjesto gdje se održava EXIT festival, Petrovaradinska tvrđava dobit će novi zaštitni znak, a Novi Sad i Srbija novu kulturno-turističku atrakciju. Kada su uspostavili saradnju zahvaljujući zajedničkim kontaktima u svjetskim muzičkim krugovima, Joko Ono i EXIT su osmislili ovaj projekat koji je realizovan uz podršku kompanije NIS kroz program Zajednici zajedno, Evropske prijestonice kulture i Novog Sada, grada mira, saradnje i kulture.

 
Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević, kaže da je takav dan poput krune svih mirovnih inicijativa u posljednjih dvije decenije rada: EXIT je bio prvi masovni događaj koji je nakon ratova devedesetih okupio mlade ljude iz bivše Jugoslavije na jednom mjestu. Još tada je Petrovaradinska tvrđava postala Tvrđava mira, a meni je izuzetno zadovoljstvo da je jedna od najuticajnijih žena savremenog doba prepoznala naš društveni aktivizam i odlučila da zajedno sa nama pokrene ovako značajan projekt.

 

Dušan Kovačević

Dušan Kovačević

 

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto novog umjetničkog djela Joko Ono, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. vijeku, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Simbolika ovog utvrđenja kao „Tvrđave mira“ je utoliko veća što je upravo EXIT festival bio prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Skulptura One Day… je izmijenjena verzija modela tradicionalnog riječnog čamca koju je Joko Ono prilagodila, bijele boje, osvijetljena iznutra kako bi čamac sijao u mraku. Ona predstavlja poetski i misteriozan prizor – priviđenje između neba i zemlje. Skulptura je napravljena u znak sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata, u kome su izgubljeni milioni života, uglavnom mladića. Ono je odabrala riječni čamac kako bi usidrila svoje djelo u realnost. Međutim, skulptura predstavlja predmet i oblik sa širim konotacijama i simboličkim značenjem. Ona nosi u sebi slojevita značenja koja se odnose na ratove koji su se vodili na rekama Dunavu i Savi, ali i više od toga – govori o ljudima uopšte, ljudima koji su čamcem bježali od užasa rata, uključujući i skorašnje migracije izbjeglica preko Mediteranskog mora. Ovaj čamac ima i mitološko i univerzalno značenje. Ploveći po moru, čamac se može posmatrati kao simbol putovanja kroz život, i kao takav nam omogućava da i mi krenemo na taj put, bez obzira na to da li putujemo snagom uvjerenja, radi obrazovanja, žudnje ili znatiželje.

 

Otkrivanje spomenika mira

Otkrivanje spomenika mira

Konceptualna instalacija „One day…“ legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ iza kojeg stoji Novi Sad 2021 – Evropska prijestonica kulture. Ideja ove programske platforme je afirmisanje Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umjetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umjetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umjetnika iz regiona.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team