Festival kulture Slovo Gorčina će se održati od 24. do 26. jula

[ssba]
July 22nd, 2020

Danas je u Mostaru u prostoru Tabhane održana druga press konferencija povodom Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se održati u Stocu, 24. – 26. jula. Slovo Gorčina je festival koji se održava od 1971. godine i bio je prepoznatljiv kulturni događaj u bivšoj državi. U ratu je doživio stanku od nekoliko godina, ali nakon toga je nastavio da živi, sa nastojanjem organizatora da mu vrate predratni sjaj. Festival je zagovarao veliki bosanskohercegovački pjesnik Mak Dizdar još 1970. godine, u želji da objedini i u Stolac dovede cjelokupno bh. i jugoslovensko umjetničko stvaralaštvo. Gorčin Dizdar, Predsjednik Udruženja Slovo Gorčina je predstavio ovogodišnji program festivala, koji je sublimacija književnosti, likovne umjetnosti, muzike, filozofije…

 

slovo gorcina

 

Ovogodišnje Slovo Gorčina započinje u petak, 24. jula, turističkim obilaskom gradske jezgre Stoca, u saradnji sa projektom Stolac: raskršće civilizacija; a nakon toga će uslijediti svečano otvorenje i dodjela nagrade Mak Dizdar najboljoj mladoj pjesnikinji u 2020. godini. Adnan Žetića, član UO Udruženja Slovo Gorčina i prošlogodišnji član žirija za nagradu Mak Dizdar je istaknuo da su nagrade važne jer doprinose vidljivosti mladih pjesnika i pjesnikinja, a ova nagrada ima dugu tradiciju i historiju.

 

- Velika nam je čast i zadovoljstvo da je ovogodišnji gost pjesnik Semezdin Mehmedinović, koji prvi put u Bosni i Hercegovini nakon rata čita svoju poeziju i to upravo pod svodom Maka Dizdara. Prvu večer festivala završavamo koncertom Mustra Orchestra. U subotu, 25. jula, bit će otvorene izložbe Land in Exile, Admira Mujkića, te What Remains Behind, umjetnice Aleksandre Kokotović. Istog dana, biće upriličena tribina Na pravoj strani historije: književnost i društvena odgovornost, nakon čega će gosti i publika uživati u programu Buybook predstavlja, koji će ugostiti Đurđicu Čilić, Nenada Rizvanovića i Igora Borozana. Veče će donijeti sjajan muzički program u okviru kojeg će nastupiti poznati domaći DJ dvojac After Affair, u sklopu projekta Stolac: raskršće civilizacija, poručuju organizatori.

 

Ruba Velagić, rukovoditeljica projekta Stolac: raskršće civilizacija ističe da je implementaciju ovog projekta započela Fondacija Mak Dizdar u martu ove godine. Projektom je predviđeno povećanje broja turističkih posjeta opštini Stolac, kroz stvaranje i promovisanje nove turističke rute koja uključuje kulturno-historijsko naslijeđe opštine. Udruženje Slovo Gorčina i Fondacija Mak Dizdar su sestrinske organizacije s istim dugoročnim ciljevima i vrijednosnim sistemima, te se iz tog razloga potpuno prirodno razvila saradnja i preklapanje određenog dijela aktivnosti projekta Stolac: raskršće civilizacija s Festivalom kulture Slovo Gorčina.

 

Aktivnosti projekta Stolac: raskršće civilizacija se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

 

Posljednji dan festivala bit će upriličena promocija zbirke poezije Papagaj Sloboda, autora Vernesa Subašića prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Mak Dizdar, sa kojim će razgovarati istaknuti bh. pjesnik Mile Stojić, te Otvoreni mikrofon, koji će moderirati mladi pjesnik sa stolačkom adresom, Alden Idriz.

 

Posjetite Stolac i ove godine i doživite tri dana kulturno-umjetničkih sadržaja na otvorenom, muzej pod svodom Maka Dizdara, osvježite se u hladnoj Bregavi i osjetite duh Mediterana, te saznajte ko su najbolji mladi pjesnici i pjesnikinje ove godine.

 

Kao što je to napisao Pjesnik, idemo premostiti pustinju, 49. put po redu! Dođite u Stolac od 24. do 26. jula!
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team