Festival MESS kao prostor za umjetnike i umjetnice svih identiteta

[ssba]
September 26th, 2017

Među programskim sadržajima 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS naći će se i predstave koje spadaju u takozvano primijenjeno pozorište koje koristi različite dramske tehnike i forme u radu sa različitim društvenim grupama. Vođeni osnovnim motivom ovogodišnjeg Festivala slavljenja različitosti pripovjedača/ica koji će uzeti scenu kao prostor da ispričaju svoje priče, posebno će biti zanimljivo gledati predstavu gluhonijemih umjetnika i umjetnica iz Poljske u predstavi Jedan gest, dok će tri predstave biti prevedene na znakovni jezik (Mirna Bosna, 3.10, 16h, Kamerni teatar 55; Knjiga mojih života, 6.10, 16h, Kamerni teatar 55; i Dokle pogled seže, 8.10, 18h, SARTR).

 

 

Jeden gest / foto_Kobas Laksa

Jeden gest / foto_Kobas Laksa

 

Za razliku od govornog jezika koji se prevashodno zasniva na glasovima, znakovni jezik angažuje cijelo tijelo. U predstavi Jedan gest (nedjelja, 1.10, 20h, SARTR) poljskog reditelja i vizuelnog umjetnika Wojteka Ziemilskog, četvero gluhonijemih žena i muškaraca govore o svojim životima, nudeći gledateljima/cama mogućnost da sami prepoznaju razliku između njihovog svijeta i svijeta onih koji čuju. Njihova izvedba je mnogo više od zanimljivog prikaza svijeta jedne manjine. Oni publiku vode na putovanje u jedan fascinantan i čudan svijet jezika bez riječi. U svijet u kojem je komunikacija događaj koji se sastoji od gestikulacije, facijalnih ekspresija, ritma i pokreta koje morate vidjeti da biste ih razumjeli.

 

Pokazujući poseban senzibilitet za slijepa i slabovidna lica, glumački gosti Festivala će čitati djela po kojima su nastale predstave u oficijenom programu MESS-a.

 

- Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH i Festival MESS bit će partneri u okviru ovogodišnjeg programa u cilju podizanja svijesti o važnosti inkluzivnog pozorišta. Glumci i glumice čitat će naslove koji će se naći u programu MESS-a, a članovi i članice Biblioteke posjetit će više od 10 predstava u programu. Radujemo se ovom lijepom partnerstvu, istakla je Selma Spahić, umjetnička direktorica Festivala.

 

Mirna Bosna

Mirna Bosna

 

Dramske tekstove će čitati Vedrana Seksan (Međuspol /MDLSX), Benjamin Bajramović (Moja Fabrika) i Dražen Pavlović (Rašomon).

 

- Ovo je jedinstvena prilika da utičemo na svijest javnosti o zadovoljavanju kulturnih potreba korisnika Biblioteke, koje su od velikog značaja za njihov život. Kulturne manifestacije u našem gradu inače nisu prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba, te je ovo do sada najbolji primjer inkluzije pozorišta. Koristim se prilikom da se zahvalim MESS-u na uspješnoj saradnji, istakao je Sakib Pleh, direktor Biblioteke.

 

Kao dio MESS OFF programa bit će upriličena i promocija knjige Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište (6.10, 15h, Galerija Gabrijel – Kamerni teatar 55).

 

naslovna foto_Knjiga mojih života
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team