Festival ‘Mirëdita, dobar dan!’ od 22. oktobra u Beogradu

[ssba]
October 15th, 2020

Jedinstveni kulturni događaj Mirëdita, dobar dan! koji beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu bit će održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu. Kako je najavila Inicijativa mladih za ljudska prava, festival je ove godine manji nego obično zbog korona virusa, ali su smatrali da je jako važno da se održi uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

 

- Ponovnim pokretanjem pregovaračkog procesa u Briselu i potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma učinjen je korak od hiljadu milja, ali politički i ekonomski sporazumi su okvir, dok se suština nalazi u približavanju društava Srbije i Kosova. Da se upoznaju, da čuju jedni o drugima, da budu jedni sa drugima. Da kažu jedni drugima ‘Miredita, dobar dan!‘, izjavio je Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je jedan od organizatora festivala.

 

Tokom tri dana trajanja festivala debatovat će se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva. Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promjene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

 

Na festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umjetnici i izvođači koji predstavljaju modernu kosovsku kulturnu scenu.

 

Festival otvara pozorišna predstava Ja sam sebi žena, Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe – Njemice Charlotte von Mahlsdorf, koja je preživjela nacistički režim i DDR.

 

Prisutni će drugog dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati Kosovo – naslijeđe sjećanja, dok će u galeriji Endžio u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

 

Posljednjeg dana festivala održat će se debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu i institucionalizaciji iste, a festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige Richard Gere je bio ovdje zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

 

Za kraj, publika će moći da odgleda film Agina kuća koji će biti prikazan u 20.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

 

Inspiracija za festival Mirëdita, dobar dan! je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svjetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu cjelinu.

 

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju. Jedinstveni festival Mirëdita, dobar dan! koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team