Festival ‘Mirëdita, dobar dan!’ ove godine od 29. maja do 1. juna

[ssba]
May 8th, 2019

Festival Mirëdita, dobar dan!, jedinstveni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, bit će održan od 29. maja do 1. juna. Uz predstavljanje umjetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promjene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

 
Kao i tokom prethodnih izdanja festivala, posjetioci će i ove godine imati priliku da saznaju više o modernoj kulturnoj sceni Kosova kroz predstave, performanse, filmove, koncerte i izložbe. Osim toga, dio festivala bit će posvećen razgovoru i debati o budućnosti odnosa između Beograda i Prištine i značaju saradnje za dva društva.

 


Festival Mirëdita, dobar dan! zvanično će biti otvoren u srijedu, 29. maja projekcijom filma Hladni novembar reditelja Ismeta Sijarina, filma koji je u više navrata nominovan i nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima, a na dan otvaranja bit će izveden i umjetnički performans Shkumbina Tafilaja Hajde da vodimo ljubav. Tokom četiri dana festivala, publika će imati priliku da pogleda i film Ferdonija, dokumentarnu priču reditelja Gazmenda Bajrija o životu žene čiji su svi članovi porodice poginuli tokom rata na Kosovu, kao i pozorišnu predstavu Balkanski kreoli. Uz umjetnički dio programa, tokom Mirëdita, dobar dan! festivala bit će organizovane i debate o umjetnosti i kulturnim scenama Srbije i Kosova, ali i o odnosu dva društva, pitanju nestalih lica tokom rata na Kosovu i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

 
Uz debate, na festivalu će biti prezentovane i publikacije sa pričama porodica nestalih tokom rata na Kosovu kao i knjige Antologije savremene kosovske drame i Istorija Kosova u istorijskim knjigama Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije Škelzena Gašija.

 
Ovogodišnji Mirëdita, dobar dan! festival bit će zatvoren muzičkim programom uz koncert sastava Don’t listen to your neighbors poznatog po izvođenju tradicionalne albanske muzike u modernom stilu sa jazz elementima i nastup DJ Matale iz Prištine.

 
Inspiracija za festival Mirëdita, dobar dan! je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svjetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

 
Festival će biti održan na nekoliko lokacija u Beogradu, dok će ulaz na sve događaje kao i prethodnih godina biti slobodan. Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team