Film o čovjeku koji pomjera granice: DŽEMO otvara treće izdanje AJB DOC-a

[ssba]
September 7th, 2020

Ovogodišnje izdanje AJB DOC film festivala otvorit će dokumentarni film Džemo, čiju režiju potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić.

 

Dokumentarni film koji traje 44 minute snimljen je 2020. godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Radnja prati svakodnevnicu poljoprivrednika koji je uspio spojiti ljubav prema trčanju i poslovne obaveze.

 

Nedugo nakon što je portal Klix.ba objavio priču o Džemalu Jašareviću, 45-godišnjem poljoprivredniku koji je zaljubljen u trčanje, novinari i reporteri portala Klix.ba Lejla Kajić i Davorin Sekulić odlučili su snimiti dokumentarni film u želji da na što bolji način predstave Jašarevićevu životnu priču.

Džemin dan počinje u pet ujutro, kada odlazi nahraniti i očistiti deset krava, zatim pakuje i prodaje mlijeko, a onda odlazi po stočnu hranu. Živi sa majkom, ocem i bratom, koji mu pomažu u prodaji mlijeka. Naizgled sasvim obična svakodnevnica čovjeka sa sela. No Džemo se od ostalih poljoprivrednika izdvaja po tome što sve obaveze završava trčeći. Svakodnevno prelazi više od 20 kilometara gurajući obična kolica u kojima je nerijetko i do 150 kilograma stočne hrane.

 

Od 2012. godine učestvuje na svim gradskim i planinskim utrkama i kući nerijetko donosi zlatne medalje. Ipak, njegova velika želja jeste napustiti granice BiH i utrkivati se na nekom od većih regionalnih takmičenja.

 

Dzemo 1

Gledatelji kroz dokumentarac imaju priliku pratiti Džemu kako se priprema i odlazi na prvu veliku regionalnu utrku. Imat će priliku uroniti u potpuno drugačiji svijet – bez društvenih mreža, pametnih satova i mobitela, te otkriti u čemu leži tajna Džemine ljubavi prema trčanju, kao i to kome ovaj 45-godišnjak posvećuje svaku svoju pobjedu.

 

- Potrudili smo se na što bolji način prikazati putovanje čovjeka koji se po mnogo čemu izdvaja od drugih trkača i poljoprivrednika. Voljeli bismo da gledatelji kroz 44 minute Džeminog putovanja otkriju da nedaleko od njih postoji sasvim drugačiji život od onog na koji su navikli, da najbolji trkači nisu uvijek samo oni koje vidimo na naslovnim stranama magazina i na društvenim mrežama, kao i da su male i velike pobjede najznačajnije kada ih imamo kome posvetiti, kažu autor i autorica filma.

 

Portal Klix.ba na ovaj način će obilježiti 20 godina postojanja, te uz saradnju sa Al Jazeerom Balkans zakoračiti u treću deceniju u kojoj na ovaj način otvara prostor za još sličnih projekata.

 

dzemo 3

Režiju i scenarij dokumentarnog filma Džemo potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, novinarka i fotoreporter portala Klix.ba. Produkcija: Klix.ba za Al Jazeera Balkans (2020); Muzika: Adnan Zilić; Snimatelj: Amel Đikoli; Tonski snimatelj: Samir Hrković; Producent: Sead Kreševljaković; Post-produkcija slike: Sanjin Manov; Grafički dizajn: Haris Jusović (Jusa Originals); Dron: Hajrudin Suljić (Helifilm).

 

Podsjećamo, zbog loše epidemiološke situacije kompletan festivalski program ovogodišnjeg AJB DOC-a bit će prikazan online. Više informacija o ovogodišnjem repertoaru potražite na zvaničnoj web stranici festivala ili na nekoj od društvenih mreža AJB DOC-a.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team