Film SIN bh. rediteljice Ines Tanović otvara 25. Sarajevo Film Festival

[ssba]
July 18th, 2019

Jubilarno, 25. izdanje Sarajevo Film Festivala svečano će otvoriti svjetska premijera filma SIN bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u Takmičarskom program – igrani film. Publika će ovaj film imati priliku gledati 16. augusta istovremeno u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffeisen.

 

SIN je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak…

 

- Izuzetno smo sretni i ponosni što će bosanskohercegovački film otvoriti ovogodišnji jubilarni festival. Naša želja je bila da premijera bude na Sarajevo Film Festivalu jer smatram da je to najbolja promocija i najbolji početak festivalskog života ovog filma, izjavila je Ines Tanović.

 

Film je sniman prošle godine u septembru. To je savremena priča koja govori o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu, u kojoj je jedan od sinova usvojen.

 

- Imali smo jako dugu i finansijsku i organizacijsku pripremu da se sve spremi za snimanje. Međutim ekipa je bila sjajna. Imali smo veliki broj koproducenata. Producent Alem Babić je okupio sjajnu ekipu iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije, tako da smo imali autorske dijelove i iz drugih zemalja. Ono što je meni najbitnije je da sam imala sjajnu glumačku ekipu koju predvode dvojica mladih talentiranih glumaca, Dino Bajrović i Hamza Ajdinović, zajedno sa velikim imenima poput Snežane Bogdanović, Uliksa Fehmiuja, Emira Hadžihafizbegovića te Jasne Beri. Ponosna sam da smo uspjeli završiti film u kratkom roku s malim budžetom, izjavila je Tanović.

 

SIN je drugi dugometražni igrani film redateljice Ines Tanović. Film će publici Sarajevo Film Festivala predstaviti rediteljica Tanović zajedno sa glumačkom, autorskom i produkcijskom ekipom filma.

 

///

Ines Tanović rođena je 1965. u Sarajevu. Napisala je i režirala šest kratkih igranih filmova, kao i brojne TV serijale, dječije emisije, dokumentarce, spotove i reklamne kampanje. Učestvovala je u Berlinale Talent Campusu 2006. godine, a s projektom ODLUKE ušla je u izbor za nagradu Berlin Today 2011. Tanović je režirala bh. segment dugometražnog igranog omnibusa NEKE DRUGE PRIČE koji je prikazan na više od 40 svjetskih filmskih festivala i osvojio je šest međunarodnih priznanja. Njen prvi dugometražni igrani film NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA prikazan je na više od 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada, te bio bh. kandidat za Oscara 2015.

 

25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta 2019. pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team