FUU: Počelo oslikavanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću

[ssba]
July 21st, 2016

Sinoć je u sklopu drugog Festivala ulične umjetnosti 2016 u ulici Musala, preko puta FIS-a u Sarajevu počelo oslikavanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću. Karimova mladost i ime ostalo je upisano u historiji bosanskohercegovačke književnosti i novinarstva. Njegov mladi život nasilno je zaustavljen neprijateljskim gelerom u utorak, 1. augusta 1995. godine. Trinaest dana borio se za život, ali nažalost nije dobio tu bitku. Imao je samo 24 godine.

 

Karim Zaimovic mural (5)

 

Konture murala bile su gotove u 3 ujutro. Mural crtaju Boris Stapić, koji je i autor murala, i Mensur Demir. Crtanje se nastavlja danas u 13h. Ideja slikanja murala posvećenog Karimu Zaimoviću (1971-1995), novinaru i piscu, objedinjuje dvije priče koje se simbolički isprepliću u jednu novu autentičnu vrijednost.

 

- S jedne strane tematizira umjetnost u javnom prostoru centra grada kroz medij street arta, a s druge revalorizira kulturu sjećanja grada na njegove istaknute pojedince, kreativce i sanjare. U vremenima opsade Sarajeva, Karim je ispisao i odsanjao jednu novu kartografiju grada i biografija njegovih stanovnika tek na korak od naše stvarnosti. Radio emisijom “Josif i njegova braća” i pričama posthumno objavljenim u zbirci “Tajna džema od malina” dao nam je moć da u mraku maštamo o putovanjima i avanturama, misterijama koje počinju i završavaju na ulicama za koje smo mislili da poznajemo do u detalj kroz banalnu rutinu svakodnevne borbe za preživljavanje u opkoljenom gradu. U novonastalom kontekstu javnog prostora gledanog u svjetlu neo-liberalne krilatice koja figurira kao neizrečena mantra da “društvo kao takvo ne postoji”, javlja se potreba za što jačom reafirmacijom istog kao kulturnog i društvenog, a ne samo formalnog nositelja urbanosti. Nukleus je to ideje koja bi u budućim godinama ponudila nova etetska i simbolička dešifriranja Sarajeva. Izbor lokacije murala i u tom pogledu na desetak koraka od kultnog okupljališta Sarajlija, zgrade FIS-a i spomenika u parku Davorinu Popoviću i Mirzi Delibašiću, nije slučajan. Uspostavljanje je to dijaloga prostora s povijesnim narativom identiteta grada, kontinuitetu kojem svako ‘novo vrijeme’ treba donijeti i neki novi kvalitet. Karim Zamović u svom kratkom, ali genijalnom zemaljskom postojanju možda nije stigao naslijediti prethodnu generaciju sarajevskih i bh. umjetnika, ali je ovaj mural prilika za podsjećanje onih novih, mlađih i pametnijih na kulturni prostor u kojem djeluju, i na činjenicu da Karimova zaostavština – a samim tim, i sam Karim – insistira upravo na njima, izjavili su Aleksandar Saša Brezar i Boris Stapić, idejni kreatori stripa rađenog po pričama Karima Zaimovića.

 

 

Karim Zaimovic mural (3) Karim Zaimovic mural (4) Karim Zaimovic mural (5) Karim Zaimovic mural (6) Karim Zaimovic mural (7) Karim Zaimovic mural (8) Karim Zaimovic mural (10) Karim Zaimovic mural (11) Karim Zaimovic mural (12) Karim Zaimovic mural (13) Karim Zaimovic mural (16) Karim Zaimovic mural (17) Karim Zaimovic mural (18)

 

foto_Ivana Belančić
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team