Galerija 11/07/95 u najužem krugu kandidata za nagradu EVROPSKI MUZEJ GODINE 2016

[ssba]
December 25th, 2015

Stručni žiri Evropskog muzejskog foruma okupio se u Zagrebu od 19. do 21. novembra kako bi sastavio listu kandidata za nagradu Evropski muzej godine 2016 (European Museum of the Year Award EMYA 2016), a na popisu odabranih nalazi se i Memorijalna Galerija 11/07/95. Svečanost proglašenja pobjednika ove prestižne nagrade održat će se tokom godišnjeg okupljanja Evropskog muzejskog foruma (European Museum Forum) od 6. do 9. aprila 2016. godine u Španiji, gdje će tim Galerije 11/07/95 imati priliku da u sklopu javnog intervjua predstavi rad ove institucije drugim kandidatima, članovima Evropskog muzejskog foruma i muzejskim radnicima.

 

Nagrada Evropskog muzejskog foruma (European Museum of the Year Award – EMYA) utemeljena je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u cilju prepoznavanja i poticanja inovativnih procesa koji se događaju na muzejskog sceni Evrope. Svake godine cilj je prepoznati inovativne muzeje, institucije i prakse koji mogu imati poseban utjecaj na evropsku muzejsku scenu.

 

Kandidatura, ulazak u najuži krug nominiranih i mogućnost prezentacije na ovako važnom događaju predstavljaju veliko postignuće za Galeriju 11/07/95, ali su istovremeno i rezultat kontinuiranog rada ove institucije u kontekstu izrazito teške finansijske situacije i nepostojanja državnih kulturnih politika.

 

Galerija 2

 

Podsjećamo da je Galerija 11/07/95 otvorena prije nešto više od tri godine, uz pomoć TIKE – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Opštine Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Prostor Galerije 11/07/95 projektovao je tim koji čine Nedžad Hrelja i Lada Maglajlić, a stalna galerijska postavka tematski je posvećena genocidu u Srebrenici. U svom dosadašnjem radu Galerija 11/07/95 realizirala je niz značajnih projekata, organizovala izložbe svjetski poznatih fotografa, te svakodnevno edukovala posjetitelje. Protekla godina bila je izuzetno značajna i izazovna za Galeriju 11/07/95 s obzirom na to da je predstavljala dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a aktivnosti su primarno usmjeravane ka internacionalnoj afirmaciji priče o Srebrenici.

 

U septembru 2015 godine, uz podršku i korodinaciju ICOM BiH, u časopisu Međunarodnog savjeta muzeja ICOM NEWS objavljen je tekst o projektu 1945-1995-2015: Mise en abyme Tarika Samaraha, osnivača Galerije 11/07/95 i autora stalne postavke. Cilj projekta je prvenstveno komemorirati i podsjetiti na dvije godišnjice koje su obilježile 2015. godinu – dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici i sedamdesetu godišnjicu oslobađanja Auschwitza. ali i ukazati na opasnost od ponavljanja zločina.

 

 

Galerija 1

 

Nekoliko mjeseci prije toga, u sjedištu UN-a, u sklopu komemorativnog skupa u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, prikazan je video rad Srebrenica i pročitan govor Tarika Samaraha. Također, fotografije koje su dio stalne postavke Galerije 11/07/95 izložene su ove godine između ostalog i u Ženevi, Londonu, Chicagu, Oslu i drugim svjetskim gradovima. Veliki broj zvaničnika iz svijeta visoke politike posjetio je u 2015. Galeriju 11/07/95, a izdvajamo posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel, britanske princeze Ane, te glavnog tužitelja Tribunala u Haagu Serge Brammertza.

 

Namjera Galerije 11/07/95 je da u budućnosti radi na međunarodnom planu, uvezivanjem sa drugim kulturnim institucijama, organiziranjem izložbi svjetski poznatih umjetnika, organizacijom edukativnih programa, a kandidatura za nagradu EMYA 2016 jedan je u nizu koraka ka ostvarenju navedenog cilja.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team