HARAM CLOTHING X FESCH/DESIGNMARKT: Bh. streetwear brend na austrijskom festivalu dizajna

[ssba]
May 11th, 2015

Austrijski grad Graz je od 2011. jedan od UNESCOvih gradova dizajna. Shodno tome, čitav mjesec maj se u ovom gradu obilježava kao mjesec dizajna, sa svakodnevnim izložbama, radionicama, koncertima i drugim performansima na više različitih lokacija u gradu. Jedna od okosnica mjeseca dizajna je i sajam dizajna, FESCH/DESIGNMARKT. To je festival mladih dizajnera, koji kvalitetom svojih proizvoda konkurišu da budu odabrani kao jedni od 100 izlagača na trodnevnom događaju koji posjeti više od 10000 ljudi.

 

 

12 Arlene Joobes

 

Ove godine, sasvim neplanirano, bosanskohercegovački streetwear brend Haram Clothing je dobio poziv da učestvuje na festivalu, nakon što su njihovi proizvodi uvršteni u lookbook austrijskog vintage branda Dogdays of Summer. Haram Clothing tim poziva sve mlade dizajnere sa kvalitetnim proizvodima da se prijave na idući festival koji bi se trebao održati u decembru, jer je iskustvo neprocjenjivo a nudi priliku za nastavak kvalitetnog internacionalnog rada.

 

Dogdays of Summer

Dogdays of Summer

Dogdays of Summer

Dogdays of Summer

 

Prostor održavanja je zgodno smješten u staru tvornicu sapuna nedaleko od centra grada, a površina izložbe se prostire duž čitavog objekta te u dvorištu istog. Izlaže se odjeća, nakit, namještaj, proizvodi grafičkog i produkt dizajna, slike, fotografije, igračke – sve što nudi austrijska scena mladih kreativaca. Na kraju radnog vremena, prostor se hitro pretvara u diskoteku i lounge bar, a sutradan ujutro je sve opet na mjestu. Odlična organizacija i međusobno poštivanje učesnika stvorili su fantastičan, ležeran a opet vrlo ozbiljan događaj.

 

10 Arlene Joobes 8 Arlene Joobes

 

Na festivalu se moglo vidjeti svašta od drvenih bicikala, pikselizirano cenzurisanih portreta austrijskih kompozitora, slika slikanih vinom i kafom do brandova sličnih nama – streetwear sa osnovnom temom i motivima apliciranim na majice i cekere. Međutim, organizatori dobro paze da ne bude dosadno: sve teme su različite i svaki brand je prostorno raspoređen kako bi izložba bila što raznovrsnija. Dobili smo mnogo pozitivnih kritika, i usput naučili sve moguće načine za izražavanje oduševljenja na njemačkom.

 

- Vrlo smo sretni što smo dobili priliku sudjelovati, a na čemu moramo zahvaliti austrijskom vintage brandu Dogdays of Summer. Oni su još prije 2 mjeseca odabrani da učestvuju na festivalu, a nakon što su u majsku kolekciju s temom MINIMAL uvrstili naše proizvode, dobili smo poziv da izlažemo s njima. Njihov tim čine dvije djevojke iz Austrije, koje pažljivo biraju komade odjeće, obuće i nakita i kombiniraju ih sa novim stvarima, pri tome pazeći na porijeklo i sastav svakog komada u želji da fashion footprint zadovolji i najviše standarde, rekli su za naš portal tvorci brenda Haram Clothing.

 

 

6 Arlene Joobes 9 Arlene Joobes 1 Arlene Joobes 4 Arlene Joobes2 Arlene Joobes 3 Arlene Joobes 5 Arlene Joobes 7 Arlene Joobes 11 Arlene Joobes

 

tekst_FBL

foto_Arlene Joobes
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team