Hrvatska slikarica Branka Grubić u Sarajevu organizira svoju prvu samostalnu izložbu

[ssba]
July 7th, 2017

Nakon učestvovanja u grupnoj izložbi Women’s works u američkom gradu Woodstocku i osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima, hrvatska slikarka Branka Grubić iz Šibenika s ponosom predstavlja prvi samostalni projekt. Izložba pod nazivom Don’t fade away bit će postavljena u galeriji Kutcha u Sarajevu, u razdoblju od 4. do 18 augusta.

 

Brankini radovi krase zidove kolekcionara u četrnaest zemalja širom svijeta, od Hrvatske i BiH, preko Njemačke, Velike Britanije i Francuske, pa sve do Saudijske Arabije, Hong Konga i Australije i SAD-a. Ipak, za mjesto svoje prve izložbe izabrala je Sarajevo.

 

- Ideja da prva izložba bude u Sarajevu je došla sasvim spontano. Baš kao u Balaševićevim stihovima, Sarajevo je „kao dijete, prvo pružilo ruke“. Saradnja sa sarajevskom rajom je od samog početka bila posebna. Sa svakom slikom koja je tu pronašla svoj dom rađalo se i jedno novo prijateljstvo. Krug prijatelja se širio i kad je stigao poziv iz Kutche, nije bilo nikakve dileme.

 

BrankaArt_m4

 

Sarajevska Kutcha je savremena galerija i konceptualna trgovina na Skenderiji. Otvorena je krajem prošle godine u manje od godinu dana postala je omiljeno okupljalište sarajevskih kreativaca. To je mjesto susreta, druženja i vrlo opuštene atmosfere.

 

- Kutcha je priča o ljubavi prema umjetnosti, dizajnu i uspjehu bosanskohercegovačkih umjetnika, kreativnih umova koji kroz svoje radove predstavljaju novi doživljaj svijeta oko sebe. Sve što radimo, radimo sa srcem, a upravo smo tu energiju osjetili i kod Branke. Zato nam je izuzetno drago što će svoju prvu izložbu upriličiti baš kod nas, rekla je Adna Ahmedić, idejna kreatorica Kutche.

 

BrankaArt_m5Don’t fade away je serija dvanaest ženskih akrilnih portreta na platnima veličine jednog metra, nastalih u proteklih nekoliko godina. Poruka izložbe, kao i cjelokupnog Brankinog rada je da, unatoč teretu svakodnevice i očekivanjima okoline, ne smijemo snove stavljati „na čekanje“ i dozvoliti da izblijede. Da se isplati sanjati i biti uporan, Branka pokazuje svojim primjerom.

 

- I moj je portret zamalo izblijedio u vremenu. Na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost. Studiranje slikarstva u ratnim vremenima nije dolazilo u obzir. Uslijedio je život po nekim nepisanim pravilima: završi školu, nađi siguran posao, digni kredit… Sve do nedavno sam stidljivo šarala po nekakvim bilježnicama i bojala se pokazivati svoje crteže. Kist sam uzela u ruku tek u kasnim tridesetima. Uz ogroman trud i podršku najbližih, nadoknadila sam izgubljeno vrijeme. Danas šaljem svoje radove po cijelom svijetu i pripremam svoju prvu izložbu. Malo je reći da živim svoj san. I od srca mogu isto poželjeti svima.

 

Brankine radove, koji će biti izloženi u sarajevskoj Kutchi možete pronaći na BrankaGrubić stranici.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team