Internacionalni Zelenkovac Jazz festival ponosno najavljuje 19. izdanje

[ssba]
June 13th, 2019

Internacionalni Zelenkovac Jazz festival ponosno najavljuje 19 .festival koji će se održati od 25. do 28. jula 2019. Ove godine Zelenkovac Jazz Festival slavi 20 godina postojanja tako da pripremaju fantastičan program uz fantastične i visoko profilisane regionalne i evropske izvođače. Ovako program izgleda po danima.

 

 

Četvrtak 25.7.2019 Žene u jazzu

Zelenkovac Jazz Festival od ove godine uvodi jednu novinu u program a u pitanju je jedna vrsta podfesta koji će se dešavati u sklopu festivala a zvat će se Žene u jazzu. Prvog dana festivala nastupit će dva sastava u kojima dominiraju žene, one su te koje vode cijelu priču i čija interpretacija čine muziku koju izvode Trio Jasne Jovićević (Srbija, Mađarska, Poljska). Riječ je o sastavu koji odiše originalnošću, otvorenim formama i slobodom. Sva tri muzičara su poznati po improvizaciji, kompoziciji ali i savremenom pristupu kamernog sastava. Sviraju autorsku muziku, većinom spontano komponovanu.

 

 

Trio Livada (Zagreb, Hrvatska)

Iz Zagreba dolazi Trio Livada, a kojeg predvodi Valerija Nikolovska, hrvatska rock i jazz pjevačica, rodom iz Makedonije. Profesionalno se muzikom bavi od 1987. godine. Muzičko iskustvo je kalila u blues, soul, funk, acid jazz, house i gospel sastavima usmjerenja kao što su Delta, Blues Power, Telefon Blues Band, Songkillers, Mayales, Eddy&Dus i drugima. Sarađivala s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačiček, Meri Cetinić, Ivanom Kindl, Kristijanom Beluhanom, Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, Majkama i Dinom Dvornikom te s Jazz orkestrom HRT-a. Klavijature svira njen muž Viktor Lipić, porijeklom iz Zenice, a na bubnjevima je Damir Šomen, jedan od najboljih hrvatskih bubnjara, sarađivao sa Dinom Dvornikom, Darkom Rundekom, Gibonijem, Parnim Valjkom, Josipom Lisac, Majkama itd. Sastav radi od 2008. Iza sebe ima mnogobrojne nastupe po klubovima i festivalima u Hrvatskoj i regiji. Njihov repertoir oslanja se uglavnom na autorske melodije ali i na vrlo maštovite obrade jazz i blues klasika. Ono što čini izuzetnim ovaj sastav je golema sinergija i visok stupanj komunikacije između muzičara, tako da osebujan Valerijin glas ne stoji sam, nego naprotiv biva nošen silnom energijom, ne samo pratećih nego i sukreativnih instrumentalista Damira Šomena i Viktora Lipića.

 

 

 

 

Petak 26.7.2019.

 

Star Time Playboys (Kranj,Ljubljana)

STP su mladi slovenački instrumentalni trio koji postoji od 2015.godine. Čine ga braća Grega i Boštjan Copek te Urban Zotel. Sastav je nastao tako što su poslije tri mjeseca sviranja na swing večerima, odlučili da odu u studio i snime nekoliko kompozicija čiji autor je gitarista Urban. Tako je nastao album It’s star time, a koji je izašao za izdavačku kuću Martins garage. U svojoj muzici prepliću različite muzičke stilove poput jump blues, jazz, western swing, surf, rokabili. Zagrijte plesne cipelice!

 

 

 

Oridano Gypsy Jazz Band (Zagreb)

Plesne cipele se neće ni ohladiti, a poslije slovenačkog trija na scenu izlazi Oridano Gypsy Jazz Band.  Bend je osnovan u proljeće 2010. godine, nakon jazz radionice u Grožnjanu. Fascinacija opusom Djanga Reinhardta, kao i ljubav prema gypsy jazzu ih je okupila i rezultirala formiranjem kvinteta. Od 2011. do 2018. godine pojavili su se na brojnim domaćim i međunarodnim pozornicama, među kojima su jazz klubovi, festivali, javna događanja, TV i radio nastupi. Prošle godine su objavili svoj četvrti album Swing of swings.

 

 

 

JazzyBIT (Rumunija)

JazzyBIT je trio iz Temišvara kojeg čine Teodor Pop (klavijature), Mihai Moldoveanu (bas gitara) and Szabó Csongor-Zsolt (bubnjevi). Aktivni su od 2012.godine i nude energičnu kombinaciju jazza i roka u miksu sa bluzom, latinom i fankom. Bend je dosad objavio dva albuma, Touch the sky (2014) i Horizon (2016). Odsvirali su više od 200 koncerata u devet zemalja i na dva kontinenta. Od zapaženijih nastupa treba izdvojiti nastupe na Jarasum International Jazz Festivalu u Južnoj Koreji, Beogradskom Jazz festivalu, svirali su također i na velikim muzičkim festivalima poput Exit-a u Novom Sadu te Szigeta u Budimpešti. Juna ove godine bend svira i nekoliko koncerata u SAD-u od kojih će poseban biti onaj kada nastupaju na legendarnom Blue Note Jazz Festivalu u New Yorku.

 

 

 

 

Subota 27.7.2019

 

Dragon’s Fuel (Novi Sad)

Dragons fuel ili Zmajevo gorivo je skupina likova s ​​novosadske muzičke scene koji izgledaju jednako različiti koliko i oni slični. Vojislav Savkov (tenor saksofon) proputovao je Južnu Ameriku i Istok kroz duh i tijelo duhovnog putnika. On dijeli svoja iskustva riječima, propovjednicima, glazbom i meditativnom prisutnošću svoga bića. Marko Čurčić (bas gitara) zarobljen je u ’70-ih godinama. Man-blues. Njegova stara rock’nroll duša putovala je u sadašnjost kako bi nas podsjetila na zlatno doba glazbe. Vriskovi Predraga Okiljevića (tenor saksofon) precizni su kao njegov glazbeni komentar. On je dobro upućen u muziku i materiju, po zanimanju je misteriozni čovjek. Lav Kovač (bubnjevi) može izgledati kao tvrdokorni profesionalac, ali je zapravo potpuni amater. Impulsivnim unutarnjim reakcijama na svaki emocionalni dojam, on je dijete koje djeluje kao odrasla osoba, ali odbija odrasti unutra. Zajedno su Zmajevo gorivo, novosadski zvučni nered, panonski trance ritmovi, iskustva iz Meksika, cool i gorući jazz, istok i zapad i planete, svemir, mikrovezda, trenutak trenutka.

 

 

 

Rok Zalokar Zhlehtet (Ljubljana)

Rok Zalokar,  jazz pianist kompozitor, aktivan je između Ljubljane i Roterdama. Vođa je avantgardnog pop benda Kukushai, svoga klavirskog trija te improviziranog hip-hop benda Million Ear. Nastopio je na najvećem evropskom jazz festivalu North Sea Jazz Festivalu te je dobitik prestižnih nagrada poput Erasmus Jazz Prize i Jazzon. Ove godine na Zelenkovac Jazz Festivalu će premijerno predstaviti svoj malo veći bend Zhlehtet kojeg sastavljaju muzičari nove generacije Ljubljanske impro scene. Bend mješa akustični zvuk s asa elektronikom, kompoziciju sa improvizacijskim konceptom i crta zvuk 21. vijeka.

 

 

Nedjelja 28.7.2019

 

Afrodizijak (Banja Luka)

Na jedinstvenu Zelenkovac Jazz binu nam ponovo stižu nedavno ponovo okupljeni bubnjarski kolektiv Afrodizijak. AFRODIZIJAK je muzička grupa osnovana u novembru 2002. godine u Banjoj Luci, grupa koja svoj specifičan muzički izraz gradi na africkim ritmovima i čuvenoj tradiciji afričke kulture, ostvarujući brojne dodirne tačke sa etno ritmovima evropskog kontinenta. Specifičnost Afrodizijak muzike je kombinacija raznih muzickih stilova u interpretaciji isključivo vokalnih melodija i afričkih tradicionalnih instrumenata. Uz originalan muzički izraz i kroz mješavinu balkanskih i svjetskih ritmova, ovaj bend postaje veoma snažan, pokretljiv i veseo.

 

 

 

Soda & Gomorra (Beč)

Grupa Soda & Gomorra je holistički apsolutna i oslobođena od materijalnog. Ona prevazilazi ideologiju politike. Muzika ovog sastava se bazira na avangardnom pank/jazzu elementima eksperimentalne muzike i buke. Ponekad strukturirana, a ponekad improvizovana, minimalna i konkretna autorska muzika, koja sa malo zvučnog materijala puno kaže. Grupu Soda & Gomorra su osnovali Aleksandar Marković (vokal, melodika) i Mikal Maldoror (bubanj) 2016. godine u Beču. Pridružili su im se Goran Pavlović (gitara), Thomas Wirthensohn (truba) i Tommy Jirku (bas gitara). Iza sebe imaju dva singla – Tschuch i Tut mir leid koji su već osvojili muzička srca publike i sa najistančanijim ukusom. Sadašnju postavu, 2017. godine upotpunili su Filip Rački (gitara) i Nenad Stankov (sintisajzer). U toku su pripreme za album prvenac koji će se zvati po istom imenu kao i bend.

 

 

WE FREE (Pariz)

We free je muzički improvizacijski projekt pokrenut od strane francuskog muzičara i kompozotora Aleksandra Saadae o kojem on kaže: Imao sam dugogodišnji projekt da okupim muzičare iz različitih sredina za izuzetnu studijsku sesiju. Nema podjele, nema vođe, nema nikakvih uputstava osim potpune slobode da se izrazimo zajedno. Napadi na Bataclan (u Parizu, novembar 2015) su za mene bili elektrošok. Potreba da se ovaj projekt završi brzo se osetila. Ja sam muzičar, nisam posebno uključen u politiku, ali sam želio da reagujem svojim kodovima. Sutradan sam kontaktirao 30 muzičara iz različitih dijelova svijeta (Japan, Srbija, Malavi, Sjedinjene Države, Francuska, Armenija, Alžir, Kanada, Brazil) i svi koji žive u Parizu, na večer u studiju Ferber. Ponudio sam im, a da niko nije znao ko će biti prisutan, da provedu noć zajedno i improvizuju. Svi su prihvatili. Sreli smo se jedne večeri u februaru 2016. i podijelili prekrasan trenutak bratstva, nošeni onim što se upravo dogodilo i našom nezaustavljivom željom da izrazimo našu slobodu i želju da živimo u radosti i miru. Htjeli smo se nositi sa nasiljem, neznanjem i strahom, vlastitim sredstvima. Iz tih 5 sati neprekidne improvizacije rođen je album, direktno svjedočanstvo ljudskog i muzičkog susreta rijetkog intenziteta. Moj omiljeni jezik je jazz. To je muzika u kojoj improvizacija drži najveće mesto. U džezu obično sarađujemo sa mnogim muzičarima, često po prvi put, i brzo se prilagođavamo.

 

 
 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team