Isabelle Poupart: Čvrsto vjerujem u turistički potencijal Bosne i Hercegovine

[ssba]
March 13th, 2019

U subotu, 16.marta s početkom u 12:00 sati, u sklopu Sarajevo Irish Festivala u Kinu Meeting Point, održat će se premijerno prikazivanje filma The Breadwinner. Riječ je o animirananom filmu rađenom u koprodukciji Kanade, Irske i Luksemburga, a u saradnji sa Angelinom Jolie kao izvršnom producenticom. Kanadska ambasada je ključna partnerica Sarajevo Irish Festivala ove godine i na festival dovodi dvije važne gošće. U vezi s tim razgovarali smo sa Isabelle Poupart, koja se nalazi na čelu Ambasade Kanade u Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a čije sjedište je u Budimpešti.

 

 

Možete li nam reći nešto više o ovoj posebnoj saradnji između Ambasade Kanada i Sarajevo Irish Festivala?

- Sve je počelo kada me je kontaktirao Garret Patrick Kelly, osnivač i direktor Sarajevo Irish festivala, koji je želio sarađivati s Ambasadom Kanade i u sklopu festivala predstaviti prekrasni animirani film Breadwinner, rađen u koprodukciji Kanade, Irske i Luksemburga, a u saradnji sa Angelinom Jolie kao izvršnom producenticom. Tačnije, Garret, čiji je entuzijazam oko SIF-a vrlo zarazan, zatražio je finansijsku pomoć Ambasade kako bi u Sarajevo doveo mladu i vrlo talentiranu kanadsku glumicu Saaru Chaudry, koja je dala svoj glas glavnoj junakinji filma, kao i jednako talentiranu (i kanadsku!) scenaristicu, Anitu Doron. Rezultat ove lude ideje je da će 16. marta u 12:00 biti upriličena projekcija filma Breadwinner u Kinu Meeting Pointu u sklopu Sarajevo Irish Festivala, nakon čega slijedi moderirana diskusija sa Saarom i Anitom u 13: 45. Vrlo sam ponosna na partnerstvo Ambasade s Festivalom i nadam se da će se mnogi posjetitelji i posjetiteljice ovog filma pridružiti ovom posebnom događaju.

 

Zanimljivo je da se Kanada sastaje s Irskom u Bosni i Hercegovini.

- Od samog početka mislila sam je Festival odlična ideja i prilika za partnerstvo s Irskom, zemljom koja ima brojne veze s Kanadom i s kojom smo jako slični na međunarodnoj razini, posebno kad je riječ o promicanju osnaživanja žena, raznolikosti, želji za mirom i sigurnosti. Budući da se Ambasada Kanade u Bosni i Hercegovini nalazi u Budimpešti, udruživanje snaga sa Sarajevo Irish Festivalom također je bila dobra prilika za nas da uspostavimo dodatnu vezu i partnerstvo s pouzdanim i entuzijastičnim lokalnim partnerom. Bio je to susret sličnih umova!

 

03 The Breadwinner

 

Jeste li već imali priliku vidjeti film?

- Da, naravno. Čula sam toliko dobrih stvari o njemu i dobila sam priliku pogledati ga u avionu na posljednjem putovanju za Kanadu. Film je prekrasna priča o otporu i osnaživanju pod talibanskim režimom – u kojoj mlada djevojka mora savladati mnoge prepreke kako bi održala svoju porodicu živom i vratila oca. Možda zvuči sumorno, ali to je vrlo inspirativna, zanimljiva priča, sigurna sam da ćete je pamtiti dugo vremena.

 

Hoćemo li uskoro vidjeti još neka ostvarenja kanadskih umjetnika i umjetnica u našoj zemlji?

- Uvijek smo u potrazi za prilikama za promicanje kulturne razmjene između Kanade i Bosne i Hercegovine. Na primjer, mnogi kanadski filmovi prikazani su tokom godina na Sarajevo Film Festivalu. Kanadski pisci također su pozivani na Sajam knjiga u Sarajevu. Prošle godine smo bili sretni što smo sponzorirali izložbu Sjećanja u kamenu u Zemaljskom muzeju uz sudjelovanje niza kanadskih umjetnika i umjetnica. I svakako još mnogo toga novog dolazi. Pozivam sve da nas praitite putem naših društvenih mreža, Twitteru i Facebooku, kako biste saznali o budućim zanimljivim eventima.

 

Vi ste na čelu Ambasade Kanade u Mađarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a čije sjedište je u Budimpešti. Što Vam se najviše sviđa u BiH?

- Dolazim u BiH, dva ili tri puta godišnje. Ne mogu tvrditi da odlično poznajem čitavu zemlju, jer se većina mojih sastanaka uglavnom održava u Sarajevu. Ono što mi se najviše sviđa jeste mogućnost da nakon poslovnih obaveza uvijek uspijem pobjeći i samostalno istražiti grad pješice kako bih dobila osjećaj njegovog nesalomljivog duha. Na jednom od mojih nedavnih putovanja, posjetila sam kuće Despić i Svrzo. S obzirom na to da sam Kanađanka, posebno sam uživala u decembru u izletu na Jahorini, uživala sam u toj kombinacijom snijega i plavog neba. Čvrsto vjerujem u turistički potencijal Bosne i Hercegovine.

 

Šta je Vaš glavni cilj kao ambasadorice Kanade u Bosni i Hercegovini?

- Kanada trenutno provodi svoj diplomatski angažman u Bosni i Hercegovini kroz dva glavna kanala: naše članstvo u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira, koji je zadužen za nadzor provedbe civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma, i Kanadskog fonda za lokalne inicijative ( CFLI), preko kojeg je Ambasada u mogućnosti finansirati projekte civilnog društva na području jednakosti spolova, inkluzivnog upravljanja i mira i sigurnosti. Kroz ta dva kanala slijedimo naš sveobuhvatni cilj pružanja podrške Bosni i Hercegovini u njenom razvoju kao stabilnog, ekonomski održivog i multietničkog društva, utemeljenog u Euro-Atlantic porodici. Ono što se nadam da ću postići kao ambasadorica, naravno u okviru sredstava koja su mi na raspolaganju, jeste da pomognem približiti Bosnu i Hercegovinu ovom cilju. Da, još uvijek treba riješiti mnoge dugoročne izazove i pred nama je mnogo prepreka, ali kad posjetim predane lokalne organizacije koje Ambasada podržava kroz CFLI iz prve ruke svjedočim provedbi projekata, ili kada vidim mlade ljude kao što su Jasminko Halilović, koja je pokretačka snaga Ratnog muzeja djetinjstva, ili Masha Durkalić, Hatidža Gušić i Amila Hrustić Batovanja, tri prijateljice koje su pokrenule inicijativu #ŽeneBiH kako bi povećanje vidljivosti žena u Bosni i Hercegovini, jako se ohrabrujem o budućnosti vaše lijepe zemlje.

 

Konfederacija Kanada je 2017. obilježila 150. godišnjicu. Kad pogledate 150 godina kanadske historije, zbog čega ste najviše ponosni što ste građanka i službena predstavnica ove zemlje?- Prije dvije godine slavili smo šta znači biti Kanađanin/ka s fokusom na četiri teme: uključivanje i poticanje mladih; ulaganje svih napora za nacionalno pomirenje starosjedilačkih i ne-autohtonih Kanađana i Kanađanki; isticanje pravilnog upravljanja okolišem; te promoviranje raznolike i inkluzivne Kanade. Te su teme, dakako, duboko povezane s našom historijom, ali su također imale za cilj projektiranje Kanade kao integriranog, kohezivnog društva koje potiče interkulturalno razumijevanje, te poštovanje temeljnih demokratskih vrijednosti. Ono što me osobno čini ponosnim jest činjenica da je Kanada i dalje društvo u kojem je raznolikost prihvaćena kao izvor snage i inovacija i koja nam pruža konkurentsku prednost u našem zajedničkom globaliziranom svijetu.

 

razgovarala_Besima Svraka
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team