Izložba Adele Jušić STVARNO, ALI NE I ISTINITO 8. marta u galeriji Duplex

[ssba]
March 5th, 2017

Izložba Stvarno, ali ne i istinito Adele Jušić koja će biti otvorena 8. marta u sarajevskoj galeriji Duplex, rezultat je autoričinog višegodišnjeg istraživanja na temu uloge žena Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije u Narodnooslobodilačkoj borbi i izgradnji socijalizma. Riječ je o trećoj samostalnoj izložbi na ovu temu, koja, neposredno nakon postavke u Ljubljani, sarajevskoj publici nudi sveobuhvatan pregled umjetničkih intervencija i pokušava zaokružiti ovu stvaralačku cjelinu.

 

stvarno, ali ne i istinito (2)

 

Kao kreatorica online arhiva Antifašističkog fronta žena / afz.org, zajedno sa Andrejom Dugandžić i organizacijom CRVENA, bavljenje antifašizmom poima na način koji je to objasnio Boris Buden kada je kritikovao način na koji poimamo fašizam – isključivo retrospektivno, što nas čini slijepim za fašizam koji je pred nama. Izložba Stvarno, ali ne i istinito tako predstavlja još jedan Adelin vrlo aktuelan i potreban antifašistički podsjetnik, referiranje na zajedničko žensko historijsko naslijeđe, preskakanje rupe u njegovom kontinuitetu i konačno – zajedničko i ujedinjeno djelovanje žena.

 

stvarno, ali ne i istinito (6)

 

- Žene cijele regije su u sličnoj situaciji, bez obzira na status i porijeklo. Samo ukoliko smo organizirane u borbi za konkretne bitke, ako jedna drugu podržavamo, imamo moć jer moć leži u masovnom organiziranju i pripada množini, a ne jednini, kaže Jušić, podsjećajući da i u ostatku Evrope ženama prijete patrijarhalna shvatanja, čemu svjedoči nedavna situacija u Evropskom parlamentu, gdje je zastupnik iz Poljske u javnoj raspravi sa kolegicom parlamentarkom izjavio da žene treba da budu manje plaćene za isti rad jer su slabije i manje inteligentne.

 

Radovi sarajevske izložbe Stvarno, ali ne i istinito upozoravaju na stalno prisustvo desničarskih struja svuda oko nas, a otud i stalna potreba za antifašističkom borbom. I to ne bilo kakvom. Žene Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije su tokom II svjetskog rata, između ostalog, organizirale vrlo efikasnu i u to vrijeme najveću žensku antifašističku organizaciju u svijetu, sa oko dva miliona žena članica – Antifašistički front žena. Na tu emancipatorsku zaostavštinu naših žena se referira Adela Jušić, kada poziva na nastavak antifašističke borbe, danas i uvijek.

 

stvarno, ali ne i istinito (3)

 

Specifičnost izložbe leži u prijateljskoj i kolegijalnoj podršci različitih profesionalki i profesionalaca koji su doprinijeli svojim vremenom. Među ostalima, Ferida Duraković vezla je srp i čekić na zastavi, Milan Senić je producirao suknju od padobranskog platna, a drugovi Sijah&Kolenda, za otvaranje izložbe i proslavu 8. marta, međunarodnog dana žena, spremili su DJ set.

 

Izložba Stvarno, ali ne i istinito, 8. mart u 19:00, Galerija Duplex, Obala Kulina Bana 22, Sarajevo

 

stvarno, ali ne i istinito (4)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team