Izložba MISSING autora Andreja Đerkovića u eminentnoj Galeriji Dymchuk u Kijevu

[ssba]
July 6th, 2017

U utorak, 11.jula na 22.obljetnicu pada Srebrenice, u eminentnoj Galeriji Dymchuk u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, pod pokroviteljstvom Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Ukrajini, otvoriti će se samostalna izložba sarajevskog umjetnika Andreja Ðerkovića pod nazivom Missing.

 

Izložba koja je postavljena na poziv ugledne kustosice i umjetničke direktorice galerije Kateryine Filyuk, biti će otvorena do 25.jula, a u povodu iste, autor će dan poslije otvaranja, održati predavanje i razgovor sa kulturnim djelatnicima i lokalnim umjetnicima.

 

Andrej Ðerković, foto_Linus Leusch

Andrej Ðerković, foto_Linus Leusch

 

Izložba Missing govori o nestalima u srebreničkoj tragediji. Imena nestalih publikovani su na Brailovom pismu, te se posjetitelj ulaskom u galerijski prostor konfrontuje sa multiplikacijom bijelih ploča na bijelom zidu. Cilj je direktno suočavanje činjenice da njih nema, sa našim osjećajem dodira kroz jedinu želju srebreničkih žena, a to je da nađu njihove najmilije tj. da ih pokopaju na dostojanstven način i time da dodirnu njihove mezare, da dodirnu njih same. Također, želja je da se ova naša tragedija gleda kao nešto čisto, nevino, što nalazimo u bijeloj boji koja označava čistoću, tako da su stranice sa imenima totalno bijele i čiste.

 

Sven Stilinović

Sven Stilinović

Kao prateći dio ove simbolične postavke, biti će prikazan i kratki film Missing jednog od danas najrespektabilnijih hrvatskih umjetnika i dugogodišnjeg autorovog prijatelja Svena Stilinovića o Ðerkovićevoj postavci u Galeriji Kortil u Rijeci, koja je 2004. održana pod komisarijatom Branka Cerovca, tadašnjeg višeg kustosa Muzeja Moderne i Savremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci. Ðerković i Stilinović su usko sarađivali kroz riječki klub Palach i desetogodišnje djelovanje Multimedijalnog centra kao prostora alternativne kulture, afirmiranog i izvan grada Rijeke, kroz čiji su raznolik pogram svih ovih godina, uz ovo dvoje respektabilnih autora, prošla velika imena kao što su Tomislav Gotovac, Marko Brecelj, Ivan Kožarić, Vlasta Delimar, Laszlo Kerekes, Vladimir Dodig Trokut, Jusuf Hadžifejzović i drugi.

 

Ovaj kratki film, također je dio istoimene Ðerkovićeve knjige koja je publikovana u limitiranoj ediciji od 0 do 50 primjeraka u izdanju MB Centra za Suvremenu umjetnost u Istanbulu i čiji je prvi autorski primjerak pohranjen u Memorijalnom Centru Potočari u Srebrenici.

 

Museum Mimara Zagreb (2006)

Museum Mimara Zagreb (2006)

Postav Missing premijerno je postavljen 2004. u Gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, te kasnije u Den Haagu, Rijeci, Tuluzu, Bernu, Štutgartu, Zagrebu, Dubrovniku, Banjoh Luci, Vukovaru, Splitu, na Golom otoku i u Istanbulu, poslije čega je pod komisarijatom kustosice Beral Madre uvršten u kolekciju ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti u Sarajevu. Postav je također predstavljen u sklopu izložbe 8732 Nisu došli, koja je dobila Nagradu Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tokom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. U septembru 2008.nakon Selekcije Žirija, postav je pod komisarijatom Jenny Lee i Piere Ravnikar, bio prikazan u sklopu internacionalne izložbe What is white? u Ada Street Gallery u Londonu. U oktobru iste godine, rad je bio ponovo postavljen u Gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, ovaj put kroz zvaničnu prezentaciju Istanbul Collection za ARS AEVI Muzej savremenih umjetnosti u Sarajevu.

 

- Andrej Đerković nam, svojom kutijom bijele Drine kaže da zaborav ubija. I one čija su imena ovdje ispisana. I one koji misle da ih to što ne čitaju štiti od mogućnosti da budu pročitani. Pa makar za zaboravom čeznuli kao za cigaretom. Ako mislite da to nije umjetnost nego samo nezgodna dosjetka, pokušajte zaboraviti. Umjetnost nas u svojim začudnijim oblicima katkad uspijeva izbaciti iz našeg uobičajenog načina viđenja ili čitanja stvarnosti. To se može vidjeti na Đerkovićevoj listi onih koji nisu došli, ispisanoj većini od nas nerazumljivim Brailleovim pismom. Uz Đerkovićev Missing pred nama je specifično iskustvo čitanja zatvorenih očiju, ali otvorena srca i uma. Možda bi vas takav pokušaj čitanja doveo i do pitanja: “Kako se ja, ono, zovem? Je li i moje ime sastavljeno od ovih istih, meni nepoznatih slova?, napisao je Predrag Lucić za Feral Tribune u januaru 2008.

 

- Instalacija istaknutog savremenog bosansko-hercegovačkog umjetnika Andreja Đerkovića Missing (nestali, ali i oni koji nam nedostaju) savršen je primjer načina na koji koncept začinje (conception znači začeće) i estetski povezuje formu i sadržaj. Krajnje ekonomičan, reduciran, formalno apstraktan, ali simbolički iznimno kompleksan i rječit oblik: na prvi pogled nevidljivo, a na drugi obično nečitko Brailovo pismo na akromatskoj, bijeloj pločici bez mase, grafičkom listu multiplioriginala koji se niže u simbolički beskraj – konceptualno je povezan s neoprostivom društvenom, civilizacijskom, etičkom, političkom katastrofom EAST – WEST relacije – oličenom u nestanku brutalno likvidiranog viška stanovništva Srebrenice. Normalni slijepci VIDE što piše Brailovim pismom. To je bitna razlika između običnog i etičkog SLJEPILA, rekao je kustos Branko Cerovac.

 

Museum Mimara Zagreb (2006)

Museum Mimara Zagreb (2006)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team