Izložba radova ACTOPOLIS – UMJETNOST DJELOVANJA u Historijskom muzeju BiH

[ssba]
June 6th, 2017

Izložba radova projekta ACTOPOLIS – Umjetnost djelovanja zvanično će biti otvorena u četvrtak, 8. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u 20 sati u organizaciji Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini. Izložba sadrži sedam poglavlja i bit će prikazana na ukupno pedeset tabli, a obuhvatit će sedam gradova u kojima se projekt implementira, Ankara/Mardin, Atina, Bukurešt, Beograd, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Izloženi radovi će prisutnim građanima i građankama ponuditi odgovore na pitanja kako se urbani prostor u vremenima njegovog ekonomskog iskorištavanja i privatizacije može izgraditi i održati kao zajednički prostor društva te koju ulogu igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam u tim procesima.

 

ACTOPOLIS

 

Govoreći o razlozima pokretanja projekta, direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini, Charlotte Hermelink, istakla je da je javni prostor u gradovima širom svijeta ugrožen putem investicionih projekata, a mjesta kao što su javni trgovi postaju sve rjeđa.

 

- Javni prostor kao prostor za sve građanke i građane nekog grada, u visokoj mjeri otjelovljuje i predstavu koju neki grad ili neko društvo imaju o onome što bismo mogli nazvati zajedništvom. S obzirom da je nestajanje javnog prostora tako važna tema, sretni smo što je Goethe-Institut kroz svoja predstavništva pokrenuo veliki projekat ACTOPOLIS i što u njemu učestvuje i Sarajevo, rekla je Hermelink te dodala da će se projekat ACTOPOLIS Sarajevo realizovati kroz idejno rješenje parka Hastahana.

 

Kustosica projekta ACTOPOLIS Sarajevo, Danijela Dugandžić, navela je da je projekt nastao sa namjerom da se pokuša odgovoriti na pitanja šta je javni interes i kakav javni prostor želimo i trebamo.

 

- Period u kojem se ACTOPOLIS događa je značajan, ne samo za Sarajevo i druge ACTOPOLIS gradove, već i za svijet u cjelini. On predstavlja jedan svojevrsan ustanak za odbranu javnog prostora. ACTOPOLIS Sarajevo je nastavak inicijativa koje su u posljednjih nekoliko godina istraživale, mislile, govorile, šetale, mapirale, popravljale, sadile, čistile ili uljepšavale grad s jasnom namjerom da stvore i/ili očuvaju zajedničke prostore, naglasila je Dugandžićeva te dodala da će izložba radova zvanično biti otvorena do 30. juna, a da nakon otvaranja sve prisutne očekuje i party u bašti Historijskog muzeja uz Dj duo Sijah&Kolenda.

 

- Još 2015. godine Općina Centar i Goethe-Institut zajedno su se počeli baviti temom urbanog i zajedničkog prostora i pitanjem šta danas jedan grad i njegove općine trebaju da pružaju. Društvene promjene, digitalizacija, migracije i zahtjevi svakodnevnog života pomjeraju granice i mijenjaju percepciju grada, a u narednom periodu ćemo u saradnji sa građanima, ali i stručnim licima osmisliti nove sadržaje koji će podići kvalitet življenja u našoj općini, istakao je načelnik općine Centar, Nedžad Ajnadžić, koja je pokrovitelj projekta ACTOPOLIS Sarajevo.

 

Izložbeni materijali iz više od 45 pojedinačnih projekata prikazat će bogat repertoar mogućnosti djelovanja s ciljem oblikovanja i mijenjanja gradova u kojima živimo. Slijedeći ideju projekta da poziva na djelovanje u gradu, svi građani i građanke koji posjete izložbu na poleđini centralnih izložbenih poglavlja Topic i Methods moći će ostaviti i svoje vlastite predodžbe, projektne ideje ili impulse za djelovanje.

 

photo_ Lana Čmajčanin, maj 2016 / THE ART OF ACTION: Barrier tape marking the beginning of public interventions on Hastahana Park in Sarajevo.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team