Izložba slika Alise Teletović otvorena u Tuzli

[ssba]
June 19th, 2020

Prva izložba nakon tromjesečne pauze zbog pandemije Corona otvorena je sinoć u Bosanskom Kulturnom Centru BKC Tuzla. Naslovom izložbe Dragi moj Bosanac i Hercegovac – Probudi se, savremene slikarice i grafičke dizajnerice, Alise Teletović prkosi novonastaloj situaciji pandemije, ali i propituje univerzalna pitanja čovjeka, ko smo mi, i ko smo postali zadnjih godina. Nada je da ćemo uspjeti osvjestiti sebe, svoj put, svrhu i polako pročišćavati energiju Bosne i Hercegovine tako što krećemo od pročišćavanja energije pojedinca. Nada je u pojedincu. Izložba oživljava likovni život Tuzle sa ekspresivnom i figurativnom bojom, crne, crvene i bijele koje slikarica bira u vrijeme izolacije u svom ateljeu u Sarajevu.

 

Alisa Teletovic Tuzla (1) (1)

 

Izložbu je otvorio ministar kulture i sporta Srđan Mićanović, konceptualna umjetnica Edina Selešković sa direktoricom BKC Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović.

 

- U potrazi za esencijalnom istinom koja je i uslov i posljedica slobode misli i stvaranja, umjetnica pruža sopstveni uzdah u svhu kolektivnog mijenja. Likovi, tako česti u njenim slikama, u modernističkom duhu smjelo odbacuju tradiciju u korist suštinskog rasčlanivanja, ispitivanja i pronalaska nove stvarnosti, koju mnogi sanjaju a rijetko hrabri doživljavaju. Alisine slike su iskonski dokaz da ti likovi zapravo nisu fiktivni. Oni egsitiraju oko nas ali i duboko u svakom od nas, rekla je umjetnica Edina Selešković.

 

Alisa Teletovic Tuzla (2) (1)

- Moje slike u izolaciji odražavaju moj unutrašnji dijalog. Svrha našeg postojanja, ko smo mi i kome pripadamo? Boli li sve ljude kao što boli mene, jako i duboko, naša nepripadnost, otuđenje, neljubav i nečovječnost. Vrijeme je da izađemo iz naše kutije u kojoj smo, vrijeme je da proširimo vidike, naučimo nova znanja, obrazujemo se i uvidimo da smo godinama zatočeni, a da nam stvarna realnost života promiče, kaže slikarica.

 

Dinamična biografija ove umjetnice obilježena odrastanjem u Hercegovini, izbjeglištvom, studijama i osnivanjem porodice u Australiji, povratkom u BiH i osnivanjem vlastitog ateljea u Sarajevu. Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbourneu, gdje je studirala likovnu umjetnost, elektronski dizajn i medije. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka te ULUBIH-a. Iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi, između ostalog u Melbourneu, Perthu, Adelaide, Beču, Trogiru, Zagrebu, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

 

Alisa Teletovic Tuzla (3)

 

Umjetnički radovi autorice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a njeno umjetničko djelovanje možete pratiti na društvneim mrežama pod alisateletovicartist, te na zavničnoj web stranici Alisa Teletović.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team