James Marshall “Jimi” Hendrix (27.11.1942 – 18.9.1970.)

[ssba]
September 18th, 2013

Osamnaestog septembra 1970. godine najčuveniji rock gitarist 20. vijekaa Jimi Hendrix, umro je u 27. godini života. On je jedan od najistaknutijih članova takozvanog Kluba 27, u koji su obožavatelji širom svijeta svrstali muzičare koji su prerano, s 27 godina, završili svoj životni put. Posljednja članica Kluba je i nedavno preminula Amy Winehouse.

 

 

James Marshall Jimi Hendrix, rođen je kao Johnny Allen Hendrix i bio je američki muzičar i kulturna ikona. Smatran je najutjecajnijim i najtalentiranijim gitaristom u historiji rocka.

 

Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove. Učio je svirati nadahnut muzičarima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist benda The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju historijsku karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom.

 

Jimi

 

Najviše je svirao kao pratnja poznatim muzičarima toga vremena (Sam Cooke, Ike & Tina Turner, B.B. King, Wilson Picketta,…). Nakon napornih turneja zaustavlja se u New Yorku i svira u Cafe Wha gdje se upoznaje s Chas Chandlerom, bas gitaristom grupe The Animals i tu počinje njegov pravi muzički početak.

 

Chas Chandler i Michael Jeffery postaju mu menadžeri, i nagovaraju ga da dođe u London, tu je na inicijativu Chandlera osnovan trio The Jimi Hendrix Experience. Uz Jimija još nastupaju Mitch Mitchell kao bubnjar i Noel Redding na bas gitari. Premijerni nastup su imali u pariškoj dvorani Olympia, a u jesen 1966. snimaju singl Hey Joe koji je završio na 6. mjestu britanske top liste. Poslije toga izlazi drugi singl, možda i najpoznatija Hendrixova stvar “Purple Haze” koji dolazi na 3. mjesto.

 

YouTube Preview Image

 

Na preporuku Paula McCartneyja, Hendrix odlazi svirati na dobrotvorni Monterey Pop Festival (o kojem je D.A.Pennebaker snimio dokumentarni film Monterey Pop) koji se održao pred 50.000 posjetitelja. Uz Hendrixa na festivalu su nastupili: The Who, Otis Redding, The Byrds, Greatful Dead, Jefferson Airplane, Big Brother & The Holding Company, The Mamas & the Papas, Canned Heat… Svojim odličnim nastupom i žrtvovanjem gitare Hendrix se pokazao kao najkreativniji gitarist, što se moglo vidjeti i na debi albumu Are You Expirienced?, koji je došao na drugo mjesto britanske top liste, a nakon festivala i na peto mjesto američke top ljestvice. Jimi se koristio isprekidanim rifovima, rasturajućim feedbackom i srceparajućim wah-wah pedelama, svirajući svoj Fender Stratocaster iza leđa i iza vrata, pa čak i zubima svojim je showom privukao i mnoge poznate muzičare (Eric Clapton, Jeff Beck,…) na svoje svirke.

 

Zbog međusobnog neslaganja 1969. bend se razilazi, a Hendrix se vraća u Ameriku. Nakon povratka svira po festivalima od kojih je zasigurno najvažniji Woodstock, do tada najveći festival gdje je i premijerno odsvirao američku himnu – Star Spangled Banner, pred više od 400.000 ljudi. Nakon Woodstocka okuplja novi Band Of Gypsies u kojem nastupaju samo crni muzičari. Izdali samo jedan i to live album snimljen na dočeku 1970. u Filmore East dvorani u New Yorku. Tokom koncerta u Madison Square Gardenu u New Yorku, Hendrix je na zaprepaštenje svojih fanova, a i ostatka benda, jednostavno usred nastupa otišao s pozornice i time dao do znanja da više ne želi nastupat s Band Of Gypsies. Nakon odlaska iz benda vraća se u London gdje ponovno okuplja Expirince i pokušava snimiti novi album, koji se trebao zvati First Ray Of The New Rising Sun, što mu ne uspijeva zbog njegove tragične smrti.

 

YouTube Preview Image

 

Zbog prekomjerene doze tableta za spavanje i vina 18. septembra 1970. u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom Danneman, umire jedna od najvećih ikona rock muzike. U 27. godini života umro je ležeći pokraj djevojke koja, da je bila budna, možda je mogla spasiti njegov život. Britanski mediji su 2009. godine razbuktali priču da je Hendrix ubijen od strane svog tadašnjeg menadžera Michaela Jefferya, koji se ubistvom Hendrixa (uz pomoć ubojite kombinacije boce vina i tableta za spavanje) spasio od bankrota. Posljednje riječi Jimi Hendrixa koje je napisao noć prije smrti:

 

 

The Story Of Life Is Quicker Then The Wink Of An Eye The Story Of Love Is Hello Goodbye Until We Meet Again. 

 

Jimi Hendrix je pokopan na Grenwood Memorial Cemetery u Rentonu, predgrađu Seattlea.

 

YouTube Preview Image

 

 

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team