Joko Ono i EXIT projektom „Prvi svjetski mir“ obilježavaju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

[ssba]
November 12th, 2018

Povodom obilježavanja velikog jubileja i sto godina od okončanja Prvog svjetskog rata, EXIT fondacija će, u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umjetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono, krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom One day…, koja će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada! Ovaj umjetnički rad predstavit će Petrovaradinsku tvrđavu širom svijeta kao Tvrđavu mira.

 

 

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umjetničko djelo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine. Joko Ono, svjetski priznata japanska umjetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umjetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog Beetlea, muzičara i aktiviste Johna Lennona, ona je svoju karijeru posvetila upravo djelima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u historiji muzike i umjetnosti duboko vjerovao.

 

Joko Ono, Henry Ammar, Nikola Kolja Božović, art direktor projekta i Ivan Petrović , EXIT Fondacija

Joko Ono, Henry Ammar, Nikola Kolja Božović, art direktor projekta i Ivan Petrović , EXIT Fondacija

 

Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemjesečnih pregovora, u New Yorku susreli sa Joko Ono, koja je prije toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski historijat EXIT festivala. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mjesto njenog novog umetničkog djela, budući da je riječ o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. vijeku, pa sve do danas nikad nije bilo dio neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mjesto masovnog okupljanja mladih iz cijelog regiona poslije sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka.

 

 

Inicijativa EXIT fondacije Prvi svjetski mir (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obilježi sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svjetskom ratu. Projekt će biti realizovan uz podršku Fondacije Novi Sad 2021, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program Zajednici zajedno.

 

 

EXIT festival je dio deklaracije Take a Stand, koju je inicirala europska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član. Projekt Prvi svjetski mir bit će dio ovog programa, koji je usmjeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team